Elhagyott falu lett Horvátország első Csillagoségbolt-közössége

A Hvar-szigeti Jelsához tartozó Humac település kapta Horvátország első Csillagoségbolt-közösségének címét a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől (International Dark-Sky Association) - derül ki a total-croatia-news.com cikkéből.

HumacForrás: bayazed/shutterstock.com

A szervezet megfogalmazása szerint a sötét égbolt-, elterjedtebb kifejezéssel csillagoségbolt-park olyan terület, ami kivételes minőségű csillagos égbolttal és éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség.

Az első megfigyelést még augusztusban végezték innen, később csillagászati kurzust szerveztek itt általános iskolásoknak, most pedig elkészült a meteorkamera és a meteorológiai állomás is. A munka nem volt éppen egyszerű, mert először oszlopot, napelemet és mobilinternetet kellett telepíteni. A humaci meteorkamera felvételeit a Global Meteor Network oldalán lehet megnézni, a meteorológiai állomás pedig a Weather Underground és a Weather Cloud oldalán követhető.

Humac a későbbiekben szeretne Csillagoségbolt-parkká is válni. Horvátország első ilyen parkja Petrova Gorában található, de ennek jövője sajnos veszélyben van, mert egy erős fényű tornyot állítottak itt fel. Tavaly év végén a Papuk-hegységben található Vrani Kamen is megkapta a címet. A szervezet a Csillagoségbolt-park mellett Csillagoségbolt-közösség címet is ad, amit olyan települések kaphatnak, amelyek kivételes elkötelezettséget tanúsítanak az éjszakai égbolt megőrzését illetően.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek