Kiderült, hol a legszebb a csillagos égbolt

Az augusztusi csillaghullás közeledtével sokan kezdik keresni azokat a helyeket, ahonnan a legtisztábban látható az éjszakai égbolt, ebben a küldetésben pedig nemcsak lelkes érdeklődők, hanem szakemberek is részt vesznek.

Teleszkóp az Antarktiszon - illusztrációForrás: Report of the U.S. Antarctic Program Blue Ribbon Panel/commons.wikimedia.org

A világ számos pontján, köztük hazánkban is találhatók csillagoségbolt-parkok, melyeket a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség nyilvánít hivatalosan is elsőrangú csillagnéző helyszínekké. Most azonban azt is megtudhatjuk, melyik a földkerekségen a legideálisabb hely a csillagok kémlelésére.

A matadornetwork.com számolt be arról, hogy egy nemzetközi kutatócsoport három, Antarktiszon található helyszínt vetett össze, a versenyből pedig a kontinens mélyén fekvő hegy, a Dome Argus (vagy Dome A) került ki győztesen, mert, mint mondják, itt pislákolnak a legkevésbé a csillagok.

Az említett jelenség egyébként a légköri turbulenciának köszönhető, ám a Dome Argus esetében jelentősen csökken ez a hatás, miután ez a pont az Antarktisz legmagasabb pontja, és a légkör itt sokkal stabilabb, mint bárhol máshol a Földön. Ennek eredményeként a csillagok sokkal élesebbnek és fényesebbnek látszanak.

A Dome Argusnak ugyanakkor egy másik előnye is van, ugyanis előfordul, hogy az éjszaka több mint 24 órán keresztül tart, ráadásul a hideg levegő is hozzájárul a kiváló látási viszonyokhoz. A helyszínnek a zord időjárás mellett egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy nehéz megközelíteni. Pedig innen nem messze található a világ legtisztább levegőjű pontja is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek