A lisztes berkenyét választották meg a 2021-es Év fájának

November elején írtunk arról, hogy már javában várják a szavazatokat a 2021-es Év fája című verseny résztvevő fafajtáira, azóta pedig meg is született a végeredmény. Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal tette lehetővé, hogy az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon keresztül szavazhasson bárki a következő év fafajára.

Lisztes berkenye, amelynek krémszínű-fehér virágait rovarok porozzák be, skarlátvörös bogyóit pedig szívesen csipegetik a madarakForrás: Julie Anne Workman/Wikipedia

Az egy hónapon át tartó online szavazáson összesen 2188 érvényes voks érkezett, a szavazatok összeszámolása után pedig kiderült, hogy 1004 szavazattal a lisztes berkenye (Sorbus aria) lett 2021-es év fafaja.

A lisztes berkenye középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

A kecskefűz barkái, amely most a virtuális dobogó második helyét foglalta el a versenybenForrás: Emőke Dénes/Wikipedia

A második helyen, 657 szavazattal, a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen, 527 szavazattal, a fehér nyár (Populus alba) végzett.

Forrás: Evfaja.hu
A 2020-as év legkedvesebb történeteket őrző fáját azonban Mélykúton találják
2010 óta az Ökotárs Alapítvány is szervez egy másik versenyt, igaz, annak is az Év Fája a neve. Ezzel az eseménnyel azonban a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretnék felhívni a figyelmet. A versenybe minden évben bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története, helyi jelentősége van. Idén a mélykúti templomdombon álló Júdásfa nyerte el ezt a címet.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek