Megvan az Év Fája verseny idei győztese

Az Év Fája versenyt immár 2010 óta szervezi minden évben az Ökotárs Alapítvány. A címet idén a július óta tartó online szavazáson izgalmas küzdelem után a mélykúti júdásfa nyerte el, 5091 szavazattal. A Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta - derül ki az Ökotárs alapítvány híréből.

Forrás: evfaja.okotars.hu/dontosfak

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története, helyi jelentősége van.

Idén 38 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 10 döntőst. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti győztes végül a debreceni Déry tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé.

A debreceni Déri téri kocsányos tölgyForrás: evfaja.okotars.hu/dontosfak

Az eredményekre idén online formában tartott díjátadón derült fény, ahonnan minden jelölő közösség a fája mellől jelentkezhetett be. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott.

Mélykút város Bács-Kiskun megye déli részén helyezkedik el. A város eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak, melyben szarvasok és őzek éltek. A vadászok a szarvasok nyomát követve jutottak el a mai város közepére, ahol egy jó vizű kútra bukkantak. A települést erről a kútról nevezték el. A mondát igazolja, hogy a város központjában valóban található egy bővizű forrás, amelyre később fürdőt építettek.

A település 1750-ben került a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években. A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Forrás: evfaja.okotars.hu/dontosfak

Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el.

A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

Helyezés Jelölt Szavazatszám
1 Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091
2 A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679
3 A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244
4 A Micsky Hársak (Pest megye) 2043
5 A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 1337
6 Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 1265
7 Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 563
8 Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 503
9 A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye) 496
10 A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 243

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek