Megtisztították az illegális hulladéklerakóként használt kőbányai erdőt

Fővárosi összefogással nagyjából 400 tonna hulladéktól tisztították meg a kőbányai Fehérdűlő területén található 66 hektáros Terebesi erdőt. Ez az erdő jelentős zöldfelülete a fővárosnak, azonban manapság leginkább a nagymennyiségű szemétről, az illegális hulladéklerakókról ismert. A területen mintegy 75 ember él sajátépítésű kunyhókban és elhagyatott épületekben. A jogcím nélkül ott lakók a Fővárosi Önkormányzat cégeivel együttműködtek, és az FKF alkalmi munkavállalóiként jelentős számban részt is vettek a terület megtisztításában. 

A fotó csak illusztrációForrás: Mabel Amber/Pixabay

A Fővárosi önkormányzat a terepen dolgozó szociális munkásokkal közösen folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, hogyan lehet méltó életkörülményeket biztosítani a kényszerűségből ide költözőknek. További nagyjából 100 köbméternyi illegális hulladékot számoltak fel a terület belsőbb, erdős részein is.

Sajnos ezeknek a lerakásoknak a forrása lakossági és építési vállalkozói eredetű, akik a meglévő zöldfelületeket ingyenes lerakóhelyként kezelik.

Ezért a takarítással egyidőben megindult egy közös stratégiai tervezési folyamat a hulladék visszatermelődésének megakadályozására és a terület jövőbeni fejlesztési lehetőségeinek, céljainak meghatározására, melynek első, rövidtávú lépései december 3-án meg is történtek. A fő gócpontént ismert FŐKERT telephelyet beton elemekkel torlaszolták el, további két ponton – az Erdélyi Gyülekezet mellett és a Vasúti felüljárónál – földsáncokat alakítottak ki a behajtás megakadályozása érdekében. Hosszabb távon ezeket a sáncokat szintén beton elemekre tervezik cserélni – írja a fokert.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek