Augusztusban induljanak romos úri kúriák és pompás kastélyok nyomába!

YouTube-videókon és Facebook-csoportokon keresztül már biztos, hogy a legtöbbünkkel szembe jöttek hazánk gyönyörű kastélyépületei, melyek különféle állapotban, de évről évre várják, hogy valaki újra felfedezze termeiket. Most, hogy kevesebb lehetőségünk van meglátogatni a külföldi látványosságokat, érdemes rájuk jobban odafigyelni, és akár egy hétvégi útvonalat összeállítani a legérdekesebbek listájával. Az alábbiakban mi is összegyűjtöttünk pár olyan helyet, ahol már korábban jártunk, és olyat is, ami most a radarunk alá került. Induljon hát a kastélyvadászat!

Listánk első állomása, az a Pécelen található Ráday-kastély, mely június 20. óta ismét látogatható az egészségügyi szabályok betartása (távolságtartás és maszkviselés) mellett. Ahhoz, hogy lássuk a kastély falára festett festményeket, a nagykönyvtár kuriózumnak számító mennyezetfestését, a díszterem görög és római mitológiai jeleneteket ábrázoló falképeit, a királyi hálószoba falfestményeit vagy a királyi szalonban megmaradt vörös és fekete előrajzokat, továbbra is be kell jelentkezni telefonon. A jegyárak felnőttek esetében 1200 forint, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 600 forint, minderről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: Wikipedia.org / Puffancs / CC BY-SA 3.0

A kúriát Ráday Pál 1722 és 1730 között építtette, majd fia Ráday Gedeon bővíttette barokk kastéllyá 1755 és 1774 között. Az átalakítással azt a Mayerhoffer Andrást, valamint fiát bízták meg, akik a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmesterei is voltak, így a péceli kastély építészeti megoldásaiban határozottan megfigyelhetők a gödöllői stílusjegyek. De minket már évekkel ezelőtti túránkon is az alsó szinten található gyönyörű konyha varázsolt el, ahol ha nagyon kellene, akár még most 2020-ban is nekiállhatnánk főzni. 

Forrás: Belenyesi Miklós / Ráday-kastély / Facebook.com

A Pest megyei kastélyok közül a turai Schossberger-kastélyban még akkor jártunk, amikor szinte kilátástalan volt a helyzete. Ott sétáltunk a kifakult falak mentén a folyosókon, a rozzant padlólapokon, málladozó plafonja alatt és magas, dór oszlopai között. A csodálatos pálmaháznak azonban a kastély rossz általános állapota ellenére is mágikus hangulata volt. Nem csoda hát, hogy annyi filmforgatásra és fotózásra bérelték ki még így is az épületet. Itt forgatták például Csupó Gábor 2008-as fantasy-kalandfilmjét a Holdhercegnőt (The Secret of Moonacre) is.

A turai Schossberger-kastély, 2016-os felvételForrás: Gerencsér Dóra

A kastély felújításának végéről és idei átadásáról már itt az oldalon is írtunk. Nemrég ugyanis BOTANIQ Turai Kastély néven nyitott meg újra, és bár nem látogatható úgy, mint 2016 környékén, a teljes hanyatlástól legalább megmenekült.

Ha Fót közelében járnak, a Károlyi-kastélyt is érdemes körbejárni, bár elsősorban a benne üzemelő Kastély Étterem és a park látogatható. Viszont a gödöllői Grassalkovich-kastély, amit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, június 18. óta ismét tárt kapukkal várja a látogatókat, augusztus 6-tól 9-ig pedig Hárfa Fesztivált szerveznek a falai között. 

Kastélyok, melyeket ismeretlenül is ismerhetünk

Lehet, hogy munkába menet, vagy egy hétvégi kirándulás során is elmegyünk mellettük, mégsem tudunk róluk. Budapest kastélyai és villái ott bujkálnak az átláthatatlanná szövődött növényfalak mögött, szóval aki szeretné ezeket felderíteni, az ragadjon Google-térképet. Például a 3. kerületi Kiscelli utcában, amely előtt valószínűleg olvasóink közül többen is rendszeresen, akár naponta elhaladnak, egy 19. század során kastéllyá alakított barokk épületet találunk. Ez a Zichy-kastély, ahol a Budapesti Történeti Múzeum - Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzőművészeti tárlatait is megnézhetjük. A kastély és a tárlatok keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig látogathatók.

Sacelláry-kastély és kertje, 2011-es felvételForrás: Wikipedia.org / Szetya / CC BY-SA 2.5 hu

Aztán Budafokon található az a Sacelláry-kastély, ami jelenleg rendezvényhelyszínként, esküvőkre, konferenciákra és fotózásokra bérelhető. Az Anna utcában álló 19. századi épület szomszédságában is van egy kastély, amely sajnos nem látogatható, de a pazar légifelvételek miatt mi már jó ideje felvettük a megnézendő épületek listájára, hátha egyszer adódik rá lehetőség. Ez pedig nem más, mint a Törley-kastély, ahol az Országos „Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet működik.

Budapestet elhagyva, Nagykovácsiban a Kossuth utca 2-4. szám alatt találjuk a Teleki-Tisza-kastélyt, mely 1840 körül épült, és az évek alatt többször átalakították. Volt már nemzetőrségi szállás, gyakorlóiskola és kollégium, 2018-as felújítása óta viszont ismét látogatható, és a közel tízhektáros, ősfákkal büszkélkedő kastélyparkja is bejárható. A parkot átszeli az Ördögárok-patak, amely a Nagykovácsi-medencéből ered, és a Dunába torkollik.

Teleki-Wattay-kastély, PomázForrás: Wikipedia.org / KKriszti / CC BY-SA 3.0

Pomázon a barokk, majd eklektikus stílusban átépített Teleki-Wattay Kastély szintén volt már minden az idők során. A 17. század elején még olyan birtokosai voltak, mint a Bornemissza család egyik leszármazottja Wattay Pál, majd később Teleki József, a Magyar Tudományos Akadémia első elnöke. Az első világháború után hadiárvaház működött benne, majd államosították és gyermekvédelmi intézmény lett, jelenleg pedig szállodaként és étteremként látogatható.

Savoyai-kastély, Ráckeve, 2018-as felvételForrás: Wikipedia.org / Globetrotter19 / CC BY-SA 3.0

A ráckevei Savoyai-kastélyt Johann Lucas von Hildebrandt építész tervezte és bár fénye kissé megkopott, még így üresen és elhagyottan is a bécsi elővárosok „nyaralókastélyainak" hangulata sugárzik belőle. Más atmoszférát teremt, de hasonlóan impozáns és könnyen megtalálható a törökbálinti Walla-kastély, amely 1895-ben épült, majd műemlékvédelem alá került, és mivel jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható, de különleges formája és stílusjegyei miatt érdemes arra járni és megszemlélni.

Romok és kísértetek nyomában

Természetesen ha kastélyokról van szó, akkor a romos, elhanyagolt szépségek is ugyanolyan fontosak, mint a látogatható vagy részben látogatható társaik. Ma már szinte egy közösségi „iparág" épült arra, hogy az ilyen elfeledett építményeket közelebb hozza az érdeklődőkhöz. Aki tehát útra kelne, és jobban érdeklik az elhagyatott helyszínek, azok a Facebookon több olyan csoportot is találhatnak,

ahol elkötelezett országjárók osztják meg felfedezéseiket fotókkal, leírásokkal és sok esetben GPS koordinátákkal együtt.

Példaként említenénk a Kastélyromok és elhagyott kastélyok, kúriák, villák Magyarországon nevű nyilvános Facebook-csoportot, amely tele van szép történetű, olykor elszomorító, de friss felfedezésekkel, mint amilyen például a Fekete kastély Balatonedericsnél, vagy az Esterházy kúria Győr-Moson-Sopron megyében Gyömöre-Ilonkapusztán.

De a Hauszmann-Gschwindt-kastély Velencén is megérhet egy utat, legalábbis a légifelvételek szerint egy olyan látványos épületről van szó, mely a 18. század első felében, eklektikus, főként neobarokk elemeket tartalmazó stílusban épült – olvasható a képeket készítő White Raven aerial photography Facebook oldalán.

Ha több ilyen romos kastélyra, kúriára és villára kíváncsiak, illetve nyakukba véve az országot, fel is keresnék ezeket, akkor az említett nyilvános Facebook-csoporton kívül érdemes még felkeresni a Kastélyok.eu oldalt, ahol többek között a Pest megyei épületeket gyűjtötték össze sok érdekes információval együtt, valamint a Kastélykedvelők és az Elhagyatott régi épületek Magyarországon nevű Facebook-csoportok is tartogatnak érdekességeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek