Mostantól ezt a bástyáját is biztonságosan megcsodálhatjuk az egri várnak

Az elmúlt időszakban, a Modern Városok Program keretében megújult és látogathatóvá vált a Szép bástya, a Török kert, helyreállították a kálváriát, létrejött egy új sétány, korszerűsítették a vár közműrendszerét, és jelentős fejlesztés történt a kazamatákban is.

Az ágyúk áprilisi beemelése a bástya területéreForrás: Egri vár / Facebook.com

A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. Sajátossága, hogy az Eger-Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, fizikailag is leválasztva a védművet a teljes komplexumról - írták a Turizmus.com oldalán.

A kivitelezés során mintegy 3000 köbméter követ és 2000 köbméter földet mozgattak meg, a felújítás eredményeként az eddig 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült. Ebből száz méternyi látogatható lesz, a belső udvart pedig rendezvénytérként szeretnék majd hasznosítani.

A bástyára az új várvédő ágyúkat úgy "reptették fel". A vörös és fekete színekben pompázó ágyútalpakat, azaz lafettákat és az ágyúkat április végén, daruk emelték be a területre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek