Eredeti pompájában nyit meg a Turai Kastély

Teljes körű, külső és belső felújítást követően, az eredeti pompáját visszanyerve megnyitotta a kapuit a BOTANIQ névre keresztelt Turai Kastély. Az épületet gyakorlatilag az utolsó órában sikerült megmenteni a teljes enyészettől. Az 1883-ban épült, neoreneszánsz stílusú kastély műemléki rekonstrukciója minden apró részletre kiterjedt, így például a tetőfelújításhoz használt palalemezeket ugyanabból a palabányából szerezték be, mint az eredeti építkezésen - derül ki a cég sajtóközleményéből.

Forrás: Kovács Zoltán

A felújítást követően a kastély szállodaként és rendezvényhelyszínként kelt életre és új funkciókkal bővült: 19 vendégszobával, 10 és fél hektáron elterülő ősfás parkkal, 470 négyzetméteres terasszal és hangulatos, külső és belső medencével rendelkező wellness részleggel várja vendégeit. A felújított épületet és kastélyparkot a turai lakosok már a hétvégén ingyenes bejárás keretében láthatták.

Az épület jelentősen leromlott állapota, illetve tagoltsága számos kihívás elé állította a szakembereket. A 30 hónapig tartó felújítási munkálatok során a tetőszerkezetet födémig visszabontották - majd egy koporsófödém felépítését követően új tetőt húztak az épület fölé, miközben a 20, összeomlás szélén álló kéményt is tégláról téglára építették újra. Az épület jellegzetes, természetes palával fedett tetőszerkezete teljes egészében az eredeti állapotát tükrözi.

Forrás: Zoltán Kovács

A rekonstrukció kritikus elemét képezte a felázás elleni védekezés, mivel a munkálatok megkezdésekor az épület alagsorában másfél méteres víz állt, amely a 6-8, romos aljzatbeton rétegen keresztül szivárgott be az épületbe.

Az egykoron gyönyörű, süttői, illetve sóskúti mészkőből készült korlátok, boltívek mindegyike felújításra vagy teljes újjáépítésre szorult. Az idő vasfoga nem kímélte a kastély falain található gyönyörű díszítő festést sem: a helyenként teljesen tönkrement díszítő elemeket közel 5 hónapig tartó folyamatos munka árán sikerült helyreállítani a turai kastélyban, aminek köszönhetően immáron az eredeti állapotú motívumok csodálhatók meg. Érdekesség, hogy a kastélyban található falfestményeket anno az a Scholtz Róbert festette, aki az Operaház díszítőfestését is készítette.

A felújítás során kiemelt szerepet kapott a modernizáció is, ennek megfelelően az épületben helyet kapott egy lift és modern gépészeti rendszereket is beépítettek. Szintén a modernizáció jegyében készült el a külső és belső medencével rendelkező wellness részleg is. 

A terasz a maga 470 négyzetméterével és 150 fős kapacitásával exkluzív helyszíne lehet fogadásoknak, míg a hétköznapokon kávézóként működő pálmaház mesebeli hátteret kínál koncerteknek, meetingeknek és kisebb találkozóknak 120 négyzetméteren. A kastélykert előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben látogatható 2500 forintos jeggyel, amely a helyszínen váltható, és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után a Pálmaházban szolgálnak fel.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek