Kiderült, hol élnek hazánkban a legboldogabb emberek

Minden évben március 20-án, azaz a nemzetközi boldogság világnapján teszi közzé hazánk legfrissebb boldogságtérképét, amelyet idén is az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány, a Boldogságóra program megalkotója készített. Az idei év legboldogabb településének járó titulust Tatabánya nyerte Magyarországon, de a 2019-es vizsgálatok eredményei szerint országos szinten emelkedett a boldogságszint, így a tavalyi 69. helyről a 62. helyre kerültünk a világranglistán. 

Így fest Magyarország 2019-es boldogságtérképeForrás: Jobb Veled a Világ Alapítvány

A régiók közül Észak-Alföld régióban elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően nőtt a boldogságszint. A korábban mérteknek megfelelően változatlanul a nyugat-dunántúli régióban a legboldogabb a lakosság, és Észak-Magyarországon vallják magukat boldogtalannak az emberek annak ellenére, hogy itt is emelkedik a boldogságszint a 2017-es értékekhez viszonyítva – írja a boldogsagprogram.hu.

Ha az egész országot nézzük, akkor kiderül, hogy Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogság szint, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében pedig csökkent. A megyeszékhelyek közül Tatabánya 2017 után ismét Magyarország legboldogabb városa lett.

A nagyvárosok közül Győrben találkozhatunk a legboldogabb emberekkel, továbbá Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron is emelkedett a boldogságszint a korábban mértekhez képest. Ellenben Salgótarjánban és Miskolcon továbbra is boldogtalanok az emberek, továbbá Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen is romlott a boldogságszint a tavalyi eredményekhez képest.

Ezen a világnapon persze, az is kiderült, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is a finneké a legboldogabb ország a világon, akiket Dánia, Norvégia, Izland és Hollandia követ. Az öt utolsó helyezett, azaz a legboldogtalanabb országok idén Ruanda, Tanzánia, Afganisztán, a Közép-afrikai Köztársaság és Dél-Szudán lettek – olvasható a World Happiness Report weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek