Mikor fizet a biztosító automatikusan a repülők késése és kimaradása után?

Sajnálatos módon nagyon gyakoriak a nyaralásunkat megkeserítő repülőjáratok több órás késései vagy kimaradásai, ezért még fontosabb, hogy utasbiztosítást kössünk. Nézzük, hogyan és miért fizet a biztosító.

A járatkésések és kimaradások megkeserítik a régóta várt nyaralást - illusztrációForrás: Shutterstock/Elnur

A járatkimaradások és törlések a külföldi utazásra készülők előre befizetett programjait vagy akár a teljes utazást meghiúsíthatják. Ezért nem árt tisztában lenni vele, hogy a légitársaságok kötelesek kártérítést fizetni a légijáratok késése vagy törlése esetén.

A légitársaság köteles kártalanítani utasait a három órát meghaladó késésnél, járattörlés esetén, vagy ha az utas túlfoglalás miatt nem fér fel a gépre, és erről írásos jegyzőkönyve van, feltéve, hogy a járat az EU – valamint Izland, Norvégia és Svájc – valamelyik repülőteréről indul, illetve ha az adott repülőjáratot az EU-ba vagy az említett három országba tartozó légitársaság üzemelteti – írja a turizmusonline.hu.

Viszont a pórul járt utasoknak résen kell lenniük, ugyanis a kifizetés nem automatikus, hanem külön igényt kell benyújtani a légitársaságokhoz. A cégek persze próbálnak hárítani, például azzal, hogy a késés nem az ő, hanem a repülőtér hibájából történt. Ennek az utas nehezen tud utánanézni, ezért itt jön be az utasbiztosító cég, akik behajtják az összeget a légicégtől. Ilyen asszisztencia szolgáltatást több biztosítócég – Union, EUB, Genertel – üzemeltet, viszont az Allianz-nál olyan blokkláncon alapuló okosszerződést köthetnek az ügyfelek, amely automatikusan átutalja a kártérítés összegét, ha a meghatározott időnél többet késik a gép, vagy törlik a járatot.

Mit térít meg a biztosító?

A turizmusonline szerint a biztosítók általában nem térítik meg a légitársaságoktól elvárt kártérítés összegét, viszont a késéssel, törléssel kapcsolatba hozható nem várt kiadásokat – taxi, sürgősségi vásárlások, poggyászkésésből fakadó károk – viszont igen, amennyiben azokat számlákkal igazoljuk. Ez az összeg biztosítási csomagtól függően 10 és 60 ezer forint között mozog.

Ha ellopják a bőröndünket, az Alfánál akár 650 ezer forintos kártérítésre is számíthatunk, de ha megsérül, a javíttatása árát is visszaigényelhetjük.

Hogyan pakolj helytakarékosan a bőröndödbe? Az alábbi videóból kiderül:

 

Ezek is érdekelhetnek