Videó: Hogyan szervezz meg egy utazást olcsón?

Egy utazást megszervezni csak látszólag nagyon egyszerű feladat. Megveszed a repülőjegyet, lefoglalod a szállást, bepakolsz a bőröndbe és már indulhatsz is. Azonban egy távolabbi országba történő, több napos nyaralás esetében ez nem ennyire egyszerű. Mutatjuk, hogyan faragj le a költségeidből és milyen buktatókat kerülj el.

Tippek az utazás megszervezéséhezForrás: Shutterstock/Alliance Images

A Gazdaságos utazó Youtube csatorna ezúttal elsősorban a kezdő utazók számára készített videójából számos hasznos tippet kaphattok, hogy szuper legyen az utazásotok.

Manapság könnyedén lefoglalhatod a repülőjegyet, a szállást és elintézheted az autóbérlést a telefonodról pár kattintással. Azonban ennek a látszólag egyszerű folyamatnak is megvannak a maga buktatói, például óriási, nem várt költségeid keletkezhetnek. A Gazdaságos utazó módszereivel belőheted előre a várható költségeidet.

Homokos tengerpart és gyönyörű történelmi épületek: mindkettőt megtalálod ValenciábanForrás: Shutterstock/Karnavall22

A repülőjegy-árak úgy működnek, mint a tőzsdei árfolyamok: ha éppen nagy a kereslet, nőnek az árak, ha sok az eladatlan hely, elkezdenek csökkenni, például szezonon kívül. Ugyan ez a helyzet a szálláshelyekkel is. Ha van mozgástered, soha ne egy konkrét országra vagy időpontra keress, hanem egy időintervallumot és egy nagyobb térséget próbálj megcélozni.

A szervezést érdemes elkezdeni fél évvel, de legalább másfél-két hónappal az utazás megkezdése előtt, főleg, ha főszezonban mennél valahová.

Anyagilag akkor jössz ki a legjobban, ha a költségkeretedhez választod ki az országot. A repjegy mellett a szállás költségét is vedd figyelembe, mert az egyik nagyon elhúzhat a másiktól.

Minél távolabbi az úti cél, annál több időre érdemes elutazniForrás: Shutterstock

A helyi áraknak a különböző országokban és városokban például a numbeo.com oldalon nézhetsz utána. 

Az árak mellett nem árt tisztában lenni vele, hogy az adott térdégben milyen a közbiztonság. Biztonsági tanácsokról utazóknak, országonkénti bontásban a smartraveller oldalán tájékozódhatsz. 

Az utazás megtervezése során fontos a sorrend:

1. Repülőjegy lefoglalása

Nézz utána hol fog landolni a repülő, megfelelő-e a kézipoggyászod mérete, milyenek a transfer árak) Ezeken az oldalakon érdemes keresgélni a repülőjegyek között: kiwi és Google flights.

2. Szállásfoglalás

A booking.com és az airbnb a legjobb platformok erre. Figyelj a korábbi vendégértékelésekre és azok mennyiségére, valamint a szállás elhelyezkedésére. Sokat spórolhatsz, ha a szállás biztosít svédasztalos reggelit, melynek köszönhetően kihagyhatod az ebédet.

3. Autóbérlés

Autóbérlésre a legalkalmasabb a rentalcars oldal. Akkor érdemes autót bérelni, ha egy országot vagy annak egy részét szeretnéd bejárni. Érdemes olyan kölcsönzőt választani, amelyiktől érkezéskor a reptéren át lehet venni az autót és a végén ott is adhatod le.

Autót nagyobb távok felderítésére érdemes bérelni - illusztrációForrás: fokke baarssen/shutterstock

4. helyi szabályok

Nézz utána a helyi szabályoknak, melyek be nem tartása akár súlyos büntetéssel is végződhet (kresz, fotózás, öltözködés, stb.)

5. Szükséges dokumentumok

Hová utazhatsz és milyen okmányokkal? (vízum, útlevél, személyi igazolvány, gyermekeknek szóló úti okmányok) Erről a legfrissebb információkat a konzuli szolgálat weboldaláról tudhatod meg.

 

 

Ezek is érdekelhetnek