5000 éves használati tárgyak olvadtak ki Norvégiában a jég alól

Több tucat nyíl és egyéb tárgy maradványai kerültek elő Norvégiában, a Jotunheimen-hegység Langfonne olvadó jégfoltjánál, ahonnak korábban egy jó állapotban megőrződött cipőt is feltártak. A most talált eszközök némelyike egészen a kőkorszakig datálódik. A legidősebbek körülbelül 6000 évesek, míg a legújabbak a Kr. előtti 1300 körüli évekből származnak. A jégen maradt rénszarvas-agancsokból és csontokból a kutatók arra következtetnek, hogy a terület évezredek óta kiváló vadászhelynek számít - derül ki a smithsonianmag.com cikkéből.

A Jotunheimen-hegységForrás: Trond Giæver Myhre/pixabay.com

Legutóbb a Cambridge-i, az Oslói és a Bergeni egyetem kutatói 68 nyílszárat fedeztek fel, némelyiken a nyílhegy is rajta van, mely különféle anyagokból készült, mint csont, pala, vas és kagylóhéj. Egyes esetekben a jég még a zsineget is megőrizte, amely egybetartotta a nyilat. A régészek szerint ezek rendkívül ritka és értékes leletek.

A jég az éghajlatváltozás következtében itt is drámaian csökken, most kevesebb mint 30 százaléka a 20 évvel ezelőtti méretének, és három jégfoltra oszlott fel. A leletekről itt találhatók képek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek