Hogyan élj túl egy cápatámadást?

Bár az ilyen jellegű találkozások érthető módon aggodalomra késztetik a leendő óceáni úszókat, nem kell pánikba esni a közelgő tengerparti nyaralás miatt. A címlapok ellenére rendkívül kicsi az esélye annak, hogy megtámadjon egy cápa. De ha mégis, mutatjuk mit tegyél, hogy túléld a találkozást.

Nagy fehér cápa is veszélyes lehet az emberreForrás: Shutterstock/Martin Prochazkacz


A Floridai Természettudományi Múzeum 2023-ban világszerte mindössze 69 megerősített, emberekre irányuló, nem provokált cápatámadást és 36 megerősített harapást rögzített.

A CNN Travel által megkérdezett cápaszakértők szerint tehetsz olyan lépéseket, amelyekkel növelheted a túlélési esélyeidet egy cápatámadás során.

"Ha az óceánba mész, fel kell tételezned, hogy találkozhatsz egy cápával, függetlenül attól, hogy mikor és hol" - mondta Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem Rosenstiel Iskolájának cápakutatási és -védelmi programjának igazgatója.

Szerencsére az emberek nem szerepelnek az étlapon, és szintén szerencsére a cápák általában elkerülik az embereket."

Mégis, vannak helyek, ahol nagyobb eséllyel találkozhatunk cápával.

A folyótorkolatok nem a legjobb helyek az úszáshoz

Kerülni kell a torkolatokat - mondta Richard Peirce, író, cápaszakértő és a brit székhelyű Shark Trust és Shark Conservation Society korábbi elnöke.

A gyakran zavaros vizeik a bikacápák kedvencei, amelyek a nagy fehér cápák és a tigriscápák mellett a legnagyobb valószínűséggel támadnak emberre.

Hammerschlag rámutatott egy másik területre, ahol nagyobb a találkozás valószínűsége: a partvonal és a távolabbi homokpadok közötti mélyebb csatornákra.

A pörölycápa is veszélyes faj lehet az emberre nézve - illusztrációForrás: Shutterstock/michaelgeyer_photography

Kerüld a halászattal érintett területeket

Mielőtt a tengerbe ugranál, nézz körül a horizonton: Mit látsz? Ha halászhajókat, Peirce szerint "felejtsd el az úszást". "Akár kereskedelmi, akár szabadidős halászatról van szó, a vízbe került halmaradékok vonzzák a cápákat."

Mielőtt bemész a vízbe, figyelj a szokatlan halaktivitásra, például ha egy csomó kis és közepes méretű hal ugrik ki a vízből, ugyanis ez egy lehetséges jele annak, hogy cápa lehet a közelben.

Kerüld a szürkületet és a hajnalt

A kora reggeli vagy késő esti úszás szép lehet, de ebben az időszakban a legvalószínűbb cápatámadás. "A cápatámadások nagy része a cápa részéről történő téves azonosításból adódik" - mondja Peirce.

Lógj együtt az életmentőkkel

"Mindig azt ajánlom az embereknek, hogy őrzött strandokra menjenek. Sokkal biztonságosabb. Ha bármilyen kérdésed van, kérdezz meg egy helyi vízimentőt" - Chris Lowe, a Long Beac-i Kaliforniai Állami Egyetem tengerbiológia professzora és a cápalaboratórium igazgatója.

Az életmentők rengeteg információval bírnak - illusztrációForrás: neuartelena/Shutterstock

Ne viselj fényes tárgyakat a vízben

"Legyünk óvatosak az ékszerekkel, bármivel, ami villog, mert a cápák mindig a halakat keresik" - mondta Lowe. A zavaros vízben a cápa azt gondolhatja, hogy a villanás a táplálék, a halak pikkelyeinek a jele.

Kövesd az ösztöneidet

"Valószínűleg a legfontosabb dolog, hogy kövessük a megérzéseinket" - mondta Hammerschlag. "Ha fenntartásaid vannak a vízbe merüléssel kapcsolatban... egyszerűen ne menj a vízbe". Sok ember, akit megharaptak, azt mondta, hogy előtte volt egy furcsa érzésük, mintha egy belső hang azt mondta volna nekik, hogy menjenek ki a vízből, de nem hallgattak rá".

Ne pánikolj

Egy cápa köröz körülötted. A legrosszabb dolog, amit most tehetsz, hogy pánikba esel.

Ne kezdj el fröcskölni - ezzel csak felizgatod, felbuzdítod és ösztönzöd a cápa érdeklődését" - mondta Peirce.

"A cápának nincsenek mancsai vagy kezei, így ha fel akar fedezni valamit, az egyetlen lehetősége, hogy a szájába vegye" - mondta Peirce. "Ezért van az, hogy gyakran csinálnak olyan felderítő harapásokat, amelyek nem vezetnek halálhoz, sőt néha még csak súlyos sérülést sem okoznak.

Tartsd a szemkontaktust

Miközben a cápa körülötted úszik, a fejed forgatva próbálj meg szemkontaktust tartani.

"A cápák lesből támadó ragadozók" - magyarázta Peirce. "Ha folyamatosan megfordulsz és szembefordulsz vele, miközben köröz körülötted, fele annyira sem lesz kényelmes neki, mintha hátulról tudna közel lopakodni."

"Egy cápát biztosan nem fogsz leúszni vagy lehagyni, ha az valóban üldözne téged" - mondja Fragola a videóban.

Maradj nagy vagy legyél kicsi

Itt kezd bonyolódni a helyzet. Ha egy cápa egyértelműen támadó üzemmódban van, akkor Peirce szerint a lehető legnagyobbra kell nőnöd a vízben. "Minél nagyobb vagy a vízben, annál több tiszteletet kapsz" - mondta.

Ha azonban úgy tűnik, hogy a cápa egyszerűen csak át akar menni, Peirce azt tanácsolja, hogy gömbölyödjünk össze. "Ha a cápa úgy tekint rád, mint versenytársra a táplálékforrásáért, ez lehet az egyik oka annak, hogy megtámad" - magyarázta.

"Ha nem akarnám, hogy egy nagy fehér cápa vetélytársnak tekintsen - és ha nem mutatna hatalmas érdeklődést irántam -, akkor tulajdonképpen összegömbölyödnék, hogy még kevesebb érdeklődést mutasson irántam."

Ha megtámad a cápa

Ne játszd a halottat. Ez nem medve, hanem cápa: üss, rúgj és bökj az érzékeny pontokra - de vigyázz, hova célzol. "Sokan beszélnek arról, hogy orrba kell vágni egy cápát. Ez rendben van, de ne feledd, hogy az orr alatt van a száj" - mondta Peirce. "Ez egy mozgó tárgy a vízben, és te sem maradsz mozdulatlanul, ezért nem akarod azt elérni, hogy ténylegesen a szájára vagy annak közelébe üss."

Egy jó ütés a kopoltyúkra is megteszi a hatását:
A kopoltyúk nagyon érzékenyek - nem rossz ötlet, ha egy cápa kopoltyújába csapunk."

Van nálad valami? Ha igen, alakítsd át fegyverré

"Ha búvár vagy, akinek víz alatti kamerája van, használd azt, ha búvárkodsz, tépd le a búvárszárnyadat, és bökd meg vele a cápát, ha van nálad egy fémrúd, bökd meg vele" - mondja Peirce. Ha búvárként bajba kerülsz, próbálj meg olyan helyzetbe kerülni, ahol a cápa nem tud a hátad mögé kerülni - mondja Peirce. "Tartsd a hátad valamihez, például egy korallzátonyhoz. Akkor csak egy irányba kell nézned. Például hátulról védve vagy, és ez lehetővé teszi, hogy a cápát szem előtt tartsd magad előtt, és esetleg lassan felússz a zátony tetejére, ahol a csónakod van".

Lassan hátrálj

Próbálj meg nem prüszkölni és fröcskölni, miközben fokozatosan hátrafelé úszol a part felé.

"Meg kell próbálnia szem előtt tartani az állatot, és nagyon lassan, óvatosan próbálj meg hátrafelé úszni, és sekély vízbe kerülni. Ismétlem, óvatosnak kell lenned - a nagy cápák nagyon sekély vízben is támadhatnak".

A fentiek elvégzése bizonyos mértékig segíthet, de Peirce szerint csekély a valószínűsége annak, hogy sérülés nélkül megússzuk, ha egy nagy cápa támad. "Ha egy fehér cápa teljes támadó üzemmódban van, akkor nem sok mindent tudsz tenni" – mondja.

 

Ezek is érdekelhetnek