Ezeket ne tedd az útleveleddel, ha nem akarsz börtönbe kerülni

Az útlevelünk esetében nemcsak az érvényességére kell figyelnünk, hanem van még egy nagyon fontos szabály, amelyről a legtöbb turista megfeledkezik, pedig igen komoly gondot okozhat. Egy utazási szakértő elárulta, mire kell figyeljünk az útlevelünkkel kapcsolatban, hogy a nyaralásunk zökkenőmentes legyen.

Nem csak az útlevél érvényességére kell figyelnünk - illusztrációForrás: Global Residence Index / Unsplash.com

A matricákat, cetliket, bélyegeget, de akár a számlákat is a legtöbb turista az útlevelébe rejti, hogy emlékként megőrizze. Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen vissza tudunk emlékezni a nyaralásunkra, de könnyen lehet, hogy a következő éppen emiatt fog meghiúsulni.

Ugyanis ha matricát vagy bélyeget rakunk az útlevelünkbe, az már önmagában az irat megrongálásának számít, és bizonyos reptereken ezért érvénytelennek tekinthetik az útlevelet. Viszont nem ez a legnagyobb probléma.

Számos reptéren szuvenírként lehet kapni nem hivatalos útlevélbélyegzőt. Ha ezek a hamis matricák az útlevelünkbe kerülnek, az okmányhamisításnak minősül.

Gavin Lapidus, az eShores utazási iroda vezetője, arra figyelmeztette azokat akik külföldi utat terveznek, hogy az út előtt mindképpen ellenőrizzük az okmányainkat.

"A legtöbb útlevél tíz évre szól, ezalatt persze számíthatunk rá,hogy valamennyire elhasználódik. Nagyon fontos, hogy megnézzük, az útlevél nem sérült-e, nem hamisították-e meg az érvényességet, ugyanis a sérült okmányokat elutasíthatják a határokon is, így az egész nyaralásunkat elronthatja a figyelmetlenségünk" - mondta az utazási szakértő.

Fontos tudni azt is, hogy bizonyos országokban, ha a hatóság érvénytelennek vélik az útlevelünket, akkor le is tartóztathatnak emiatt, még akkor is, ha a már leszálltunk a repülőgéprőlírja a mirror.com.

Ezek is érdekelhetnek