Vigyázat, ítéletidő várható ma, mutatjuk hol lesz a legrosszabb

Ma hajnalban citromsárga riasztást adtak ki a rossz időjárás miatt az egész ország területére. Öt vármegyében nem csak esőre, hanem jégesőre és erős szélre is kell számítani, ezeken a területeken lesz a legrosszabb a helyzet.

Felhőszakadások várhatók - illusztrációForrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

A life.hu szemlézte a HungaroMet Zrt. időjárási közleményét, miszerint ma és holnap is ítéletidőre számíthatunk.

Heves zivatarok

A déli órákig csak néhol, ezt követően egyre többfelé (estig nagyobb számban a Dunántúlon) várható zivatar. A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak. Kedden napközben elsősorban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében valószínűek zivatarok, de kisebb számosságban másutt is kialakulhatnak. Estére, késő estére mindenütt megszűnnek a zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés (~60-90 km/h), apró szemű jég kísérheti. Heves zivatarhoz kapcsolódóan erősen viharos (> 90 km/h) szélroham és nagyobb méretű jég (> 2 cm) előfordulhat – írják a met.hu oldalon. 

Főleg a délebbre fekvő vármegyékben lehet rossz a helyzetForrás: met.hu

Felhőszakadás, villámárvíz

Holnap délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás (> 25-30 mm), a Dunántúl egyes részein ma az egymást követően cellákból pár óra alatt akár ennél nagyobb (>40-50 mm) lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

 

Ezek is érdekelhetnek