Újra kitört a Fagradalsfjall tűzhányó az izlandi halászfalu lakóinak rémületére

Az idei évben már másodjára tört ki az Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló Fagradalsfjall tűzhányó. 2021 óta ez már a hatodik alkalom volt - közölte a RUV izlandi közszolgálati televízió csütörtökön.

Az aktív vulkán csupán 40 kilométerre fekszík a fővárostól, ReykjavíktólForrás: Anadolu/Mehmet Emin Yogurtcuoglu/AFP

A helyszíni élő felvételeken jól látható, ahogy a fényes-narancssárga láva végigfolyik a hegyoldalon. A tűzhányó legutóbb január 14-én tört ki és két napon át volt aktív, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő kis halászfalu, Grindavík négyezer lakosát is evakuálni kellett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki kitörés milyen mértékben lesz hatással a halászfalura, szükségessé válik-e a lakosok újbóli evakuálása.

Az izlandi hatóságok novemberben gátépítésbe kezdtek annak érdekében, hogy a levonuló lávafolyam elkerülje a házakat és ne okozzon kárt a kritikus infrastruktúrában.

Habár a vulkáni aktivitás miatti fenyegetettség szintje a korábbi kitörésekkel szemben alacsonyabb szinten maradt, az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek