Bezárt Izland leghíresebb termálfürdője

A héten beszámoltunk róla, hogy veszély fenyegeti a népszerű Kék Lagúna termálfürdőt Izlandon, mivel a térségben fokozódó vulkanikus folyamatok zajlanak és folyamatosak a kisebb földrengések is. A fő kockázati tényezőt azonban a négy-öt kilométeres mélységben gyűlő magma jelenti, ugyanis jelenleg nehéz megbecsülni, hogy ez felszínre tör-e, és ha igen, akkor pontosan hol. A fürdő vezetősége ezért úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárják a termálfürdőt – írják a Termal Online oldalán.

A Kék Lagúna környékén folyamatosak a földrengések és a vulkanikus tevékenységekForrás: Shutterstock/Arsenie Krasnevsky

A termálfürdő melletti geotermikus erőmű is "takarékon" üzemel, csak azok a szakemberek dolgoznak ott, akikre feltétlenül szükség van, valamint a közeli Grindavík város is evakuációs tervet tett közzé az esetleges lávaömlés esetére.

A fürdőt egyelőre ideiglenesen, november 16-ig bezárták.

Hangsúlyozták, hogy ezt a lépést annak ellenére hozták meg, hogy a hatóságok nem emelték meg a térség biztonsági szintjét. A döntésükben a vendégek mellett a dolgozóik iránt érzett felelősség is szerepet játszott. A szeizmikus folyamatokat addig is figyelemmel kísérik, és adott esetben újraértékelik a helyzetet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek