Sikeresen kimentették a szombat óta barlangban rekedt öt embert Szlovéniában

Mint korábban beszámoltunk róla, két vezető és három turista rekedt a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangban. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A mentésnél a nehézséget az okozta, hogy a csoport csak akkor hagyhatta el az üreget, ha a vízszint csökken, így idegtépő napokat kellett átvészelniük a barlang fogságába esetteknek. 

Mentők a szlovéniai Nova Vasban 2024. január 8-án, miután sikerült felszínre hozni a január 6-án a a Krizna-barlangban rekedt öt embertForrás: MTI/AP/Darko Bandic

Igor Benko, a Szlovén Barlangász Szövetség elnöke, a mentési művelet egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdetektől fogva tudták, hogy a mentés előbb-utóbb sikerülni fog, és örülnek annak, hogy mind az öt személy jól van. "Amikor kijöttek, nagyon jó hangulatban voltak, boldogok voltak, és örültek annak, hogy megmentettük őket" - fogalmazott.

A kimentettek orvosi vizsgálaton estek át. A csoport tagjai nagyon jól viselték a történteket. Fizikailag jó állapotban vannak, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre - tette hozzá.

A háromtagú család - két felnőtt és egy nagykorú gyerek -, valamint a két túravezető szombaton reggel indultak útnak, de nem tértek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A barlangon belül még időben egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki a bejárattól 2400 méter távolságra.

A szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket. A közel három nap alatt fűtött sátorban voltak, egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett.

A Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere, több mint 8 kilométer hosszú. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség benne, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek