Mentőakció: Öten rekedtek a szlovéniai Krizna-barlangban

A hirtelen lezúduló eső miatt bent rekedt öt ember a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang (Krizna jama) egyik járatában. A helyszínen barlangi mentők, búvárok és tűzoltók is vannak, de a csoport csak akkor hagyhatja el az üreget, ha a vízszint csökken – írta vasárnap a helyi média a barlangi mentők közlései alapján a parameter.sk szerint.

A Krizna a világ leghosszabb tavas barlangjaForrás: krizna-jama.si

A barlangban – amely csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó –, két vezető és három turista tartózkodik, akik a heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt már nem tudtak visszatérni a bejárathoz.

Walter Zakrajsek, a barlangi mentőszolgálat vezetője az N1 szlovén hírcsatornának elmondta: az éjszaka folyamán a búvárok elérték a fogságba esett embereket, akik jól vannak. Élelmet és ivóvizet vittek számukra, a kommunikáció azonban nehézkes, mert a bejárattól 2400 méter távolságra vannak. A barlangon belül egy biztonságos helyre vonultak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki – mondta.

Egyelőre várják, hogy a barlangban, amely nem mellesleg a világ leghosszabb tavas barlangja, apadjon a víz, de a legjobb esetben is csak hétfőn este sikerül kihozni őket – tette hozzá.

Jelezte továbbá, hogy a mentőegységek vasárnap ismét lemerülnek a csoporthoz, hogy fűtött menedéket készítsenek számukra. Ez az akció nagy kihívást jelent, és több órát is igénybe vehet – mutatott rá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek