Szlovénia rejtélyes bunkerei

Szlovénia egyik elhagyatott épített érdekessége egy erődkomplexum, melynek első részét a Kluze-erődöt a 15. században építették, de akkor még csak fából. Célja a török támadások megakadályozása volt a Koroska régió ellen, mely a történelmi Karintia tartomány déli részét képezi.

Hermann erődrendszerForrás: AndrejS.K / CC BY-SA 4.0

Később az erődítményt kőből újraépítették. Ez a 19. századi forma ma már turisztikai célpont. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a komáromi Csillagerődöt. Állandó és ideiglenes kiállításokkal - olvasható a Soca-valley.com oldalon.

De mielőtt még kiürítették volna, támogatásként építettek hozzá egy második erődöt a Rombon hegy lejtőin. A Hermann-erődítményt 1897 és 1900 között építették fel, és jóval nagyobb tüzérségi erővel bírt, mint az elődje. 

Az összekötőfolyosók és tárnák mind saját felelősségre látogathatókForrás: AndrejS.K / CC BY-SA 4.0

Ma már ez a kalandorok egyik legkedveltebb szlovéniai bázisa. Kevesen tudnak róla, de akik igen, azok fejlámpákkal nekiindulva egy egyész napot el tudnak bóklászni és túrázni a különböző tárnákban, átjárókban, üres bunkerekben. És persze a kilátás sem elhanyagolható, ami a hegy oldalába épített kilövőállások tetejéről elénk tárul.

Hogy elérjük az erőd romjait először egy 30-40 perces túrát kell megtettük a Kluze-erődtől, majd egy 114 méter hosszú alagútba is be kell merészkednünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek