Szándékosan vezethették hegynek a repülőt, ami 132 ember halálát okozta Kínában

Szándékosan okozhatták a China Eastern kínai légitársaság belföldi járatának márciusban történt katasztrófáját, amelyben 132 ember vesztette életét - jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap bennfentes forrásra hivatkozva.

A China Eastern Airlines Boeing 737 típusú, március 21-én lezuhant repülőgépének egyik darabjaForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Lu Boan

A repülőszerencsétlenség okainak és körülményeinek feltárását célzó, amerikai vizsgálat beszámolt  arról, hogy a gép "úgy viselkedett, ahogyan arra a pilótafülkéből kapott utasítást".

A március 21-én lezuhant Boeing 737-800-as típusú utasszállító Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartott. A kevesebb mint kétórás úton közlekedő gépet a felszállás után egy órával érte baleset.

Rendkívül szokatlan módon, több mint 8 ezer méteres magasságból kezdett hirtelen zuhanni.

Rövid ideig úgy tűnt, sikerült megállítani a zuhanást, de aztán pár perc múlva megszakadt a kapcsolat a földi irányítóközponttal, és a gép csaknem teljesen függőlegesen, orral lefelé egy erdős területen a földbe csapódott. A gép fedélzetén 123 utas és 9 fős személyzet artózkodott, a szerencsétlenséget senki sem élte túl. A repülőgép két feketedobozát – az adatrögzítőt és a fedélzeti hangrögzítőt – egy héten belül megtalálták a mentőcsapatok.

A lezuhant gép két fekete doboza közül az egyikForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xu Dong

A légitársaság közleménye szerint azóta sem került elő újabb bizonyíték, amely alapján megállapítható lenne, hogy a repülőgéppel lett volna bármilyen probléma. A lap forrása szintén úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatot vezető kínai hatóságok egyelőre nem jeleztek semmilyen műszaki vagy repülőgép-irányítási problémát. A China Eastern közleményben továbbá megismételték a légitársaság egyik vezető tisztségviselőjének márciusi közlését, miszerint a pilóták egészségügyi, családi és pénzügyi helyzete egyaránt jó volt, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek