Pár nap múlva már nem kell maszkot viselnünk az európai reptereken és járatokon

Május 16-tól nem kell maszkot viselnie az utasoknak és a személyzetnek sem az EU repterein és az EU-n belül közlekedő járatok fedélzetén – írja cikkében az airportal.hu. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében korábban elrendelt általános maszkviselési kötelezettség megszűnik, ennek ellenére a maszkviselésre vonatkozó konkrét előírás az indulási és célországok, valamint a légitársaságok saját szabályai szerint eltérhet ettől.

Hamarosan már nem lesz kötelező hordanunk a maszkokat az EU-s országok repterein és gépein sem - illusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

Az ajánlás szerint azokon a járatokon szorgalmazni kell a maszk viselését, amelyek olyan országot vagy régiót érintenek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a védőeszköz hordása. Az elmúlt időszakban több légitársaság már ezt a gyakorlatot követte. Több tagállam – így Magyarország is – már korábban eltörölte a kötelező maszkviselést.

A Ryanair is közölte, hogy megszünteti a maszkviselési kötelezettséget május 16. hétfőtől, kivéve azokat a járatait, amelyek olyan országba közlekednek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a védőeszköz hordása. A Ryanair közlése szerint jelenleg 15 ilyen ország van Európában: Ausztria, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A fapados légitársaság csak azon járatain kell hordani a maszkot, amelyek olyan országokba repítenek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a viseletük - illusztrációForrás: Alexander Jonsson/Wikipedia

A közleményükben a repülőtér-üzemeltetők figyelmét arra hívják fel, hogy szüntessék meg a távolságtartási szabályokat azokon a területeken, amelyek az utaskezelés egy másik pontján szűk keresztmetszetet és tumultust okozhatnak.

Az uniós hatóságok egyébként azon utasoknak, akiknek fokozott kockázatot jelent a megfertőződés, illetve akik köhögnek vagy tüsszögnek, továbbra is javasolják az FFP2 típusú maszkok viselését az utazás teljes ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek