Nagy a baj Kínában, Sanghaj teljes lakosságát tesztelik

Szűk két hete számoltunk be arról, hogy a kínai hatóságok kórházi ágyak kialakításába kezdtek nagy erőkkel Kína egész területén, egy pusztító koronavírus-járvány hullámtól tartva, mint amilyet korábban Hongkong is elszenvedett. Emiatt emberek milliói kerültek karanténban. A Global Times szerint most már a kínai hadsereg katonai orvosokat és egészségügyi dolgozókat vetett be Sanghajban a város mintegy 25 milliós lakosságának koronavírus-tesztelésére, írja az MTI.

Az egészségügyi dolgozók április 3-én felszálltak egy Sanghajba tartó vonatraForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Peng Zhaozhi

A kínai hadsereg vasárnap jelentette be, hogy több mint kétezer egészségügyi dolgozót küld a városba, akik a tesztelés mellett az orvosi ellátásban is segítséget nyújtanak.

Sanghajban hétfőn reggel kezték meg a teljes lakosság tesztelését a jelenlegi, omikron variánsa okozta járványhullám összes esetének kiszűrésére.

A tömeges tesztelési akciót 36 óra alatt kívánják teljesíteni.

Egy egészségügyi dolgozó antigénvizsgálatot végez egy idős sanghaji lakosonForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Jin Liwang

Sanghajt a múlt hét elejétől kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére. Jelenleg a lezárások második szakaszában, a Huangpu-folyótól nyugatra található városrészekben van érvényben vesztegzár, amelyet a tervek szerint kedden oldanak fel.

A sanghaji egészségügyi hatóságok hétfőn 425 újabb megbetegedést, és 8581 új, panaszmentes fertőzöttet jelentettek.

Ez a legmagasabb napi esetszám volt a mostani járványhullám során. A városban azonosított Covid-fertőzöttek száma ezzel 60 ezer fölé emelkedett.

A város megsegítésére Kína több tartományából küldtek egészségügyi dolgozókat, akiknek a száma megközelíti a tízezret.

A sanghaji kormányzat a múlt héten elismerte, hogy nem volt megfelelően felkészülve az újabb járványhullámra,

és nem tudott kielégítően gondoskodni a lezárt területeken élők szükségleteiről.
A múlt hét során a lezárt területeken élők akadozó élelmiszerellátásra, illetve élelmiszerhiányra, a központi karanténban elkülönített, tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek pedig rossz körülményekre panaszkodtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek