Megnyílt Kína leghosszabb víz alatti alagútja

Közel négy évnyi építkezés után birtokba vehették az autósok Kína leghosszabb víz alatti autópálya-alagútját. A 10,79 kilométeres alagút a Taj-tó alatt húzódik a kelet-kínai Csiangszu tartományban, körülbelül 50 kilométerre Sanghajtól, tudtuk meg a CNN Traveltől.

Forrás: Zhu Jipeng/Xinhua News Agency/AFP

A 17,45 méter széles, hat sávos, kétirányú alagút megépítéséhez több mint 2 millió köbméter betont használtak fel, mennyezetét pedig színes LED-lámpákkal díszítették, amelyek arra szolgálnak, hogy éberen tartsák a sofőröket.

Forrás: Huan Yueliang/Xinhua News Agency/AFP

Az alagút a Csangcsou városa és Vuhszi közötti 43,9 kilométeres autópálya része, amelyet december 30-án nyitottak meg. Az út alternatívát biztosít a Sanghaj és Nanking között utazóknak, és azért épült, hogy enyhítse a Taj-tó melletti városok forgalmát, valamint fellendítse a Jangce torkolatánál lévő városok gazdaságát.

Hogy hogyan viszonyul a Taj-alagút globális társaihoz? A világ leghosszabb víz alatti autópálya-alagútja Norvégiában található, a szigeteken fekvő Stavanger és Strand városa között, ez 14,3 kilométer hosszú. Emellett a Tokiói-öbölben is építettek egy 9,6 kilométeres alagutat a víz alatt az autósoknak. De a víz alatti járatok közül kétségtelenül a legimpozánsabb az Angliát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút, ami 37,9 kilométeres, igaz, itt csak vonatok közlekedhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek