Kína 13 000 kilométer hosszú vasútvonalat építene az Egyesült Államokig

Kína a bolygó egyik legterjedelmesebb és leglenyűgözőbb nagysebességű vasúti hálózatával rendelkezik, mely már az ország távoli szegletein is átível. De az ország most újabb tervekkel rukkolt elő a további terjeszkedés okán, amelyek igen grandiózusnak hangzan, ahová szupergyors vonatokkal közlekedhetnének az utasok.

A kínai szupervonatok akár 350 km/órás sebességgel is száguldozhatnakForrás: PublicDomainPictures/Pixabay

Kína olyan nagysebességű vonatokat működtető, nemzetközi vonathálózatot szeretne építeni, amely az ország szárazföldi részén kezdődne, majd Szibérián keresztül felfelé haladna a Bering-szoroson át, ahol a tenger alá bukna, majd keresztezné a kanadai Yukon és Brit Kolumbia sziklás csúcsait, mielőtt megkezdené az útját az Egyesült Államokban.

Az először még 2014-ben javasolt projekt (az úgynevezett Kína–Oroszország–Kanada–Amerika vonal) 200 milliárd dollárba kerülne, és négy országot kötne össze, kereskedelmi, gazdasági és turisztikai fellendülést hozva mindegyiknek. A Bering-szoroson átnyúló, víz alatt futó alagút ugyanakkor négyszer nagyobb lenne, mint a Csatorna-alagút, ami a La Manche csatorna alatt fut és Franciaországot köti össze az Egyesült Királysággal, és annál sokkal inkább felszerelt csúcstechnológiával.

A javaslat első megfogalmazásakor a jelentések azt állították, hogy a kínai mérnökök már tárgyalnak Oroszországgal a vonal munkálatainak megkezdéséről, és nagyon bíznak abban, hogy ez lehetséges a jelenlegi technológiával. Kína már 2018-ban jóváhagyta a világ első víz alatti gyorsvasútjának tervét, ami a Sanghaj melletti Ningbo kikötővárosától a keleti partok mentén fekvő Csousan- (Zhoushan-) szigetcsoportig fog tartani. Az új útvonal egy 77 kilométer hosszú, majdnem teljesen újonnan épített vasútszakaszt ölel fel, és magában foglal egy 16,2 kilométeres víz alatti szakaszt is, az építkezések már jócskán haladnak. Egyes vélemények szerint a Ningbo-Csousan vonal egyfajta előzetes próbaüzeme lehet a Kína–Oroszország–Kanada–Amerik vonalnak – írja sz intelligentliving.co.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek