Kína a legnagyobb Covid-járvány előtt áll, mióta a vírus először megjelent Vuhanban

A hatóságok nagy erőkkel kórházi ágyak kialakításába kezdtek Kína egész területén, egy olyan pusztító hullámtól tartva, amely hasonló ahhoz, ami a közelmúltban Hongkongot sújtotta. Emberek milliói kerültek karanténba miatta.

A COVID-19 betegek számára kialakított ideiglenes kórház Csilin tartomány Csangcsun városábanForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xinhua

Hétfőn az északkeleti Csilin tartományban 4,5 millió embert helyeztek három napra karanténba a vírus terjedésének megfékezése érdekében. A múlt héten utazási tilalmat rendeltek el az ott élő 24 millió lakosra – ez volt az első alkalom, hogy egy teljes tartományt lezártak azóta, hogy Kína 2020 januárjában elzárta Hubei tartományt és Vuhan városát abban a reményben, hogy ez megakadályozza a vírus terjedését.

A hatóságok most egy olyan pusztító fertőzési hullámtól tartanak, amely hasonló lehet ahhoz, amely az elmúlt hetekben megtöltötte Hongkong korházait, magánklinikáit és halottasházait. Hongkong nagyon megszenvedte az omicron variáns gyors terjedését, ahogy ezt az alábbi kisfilmből is le lehet szűrni.

Kína hétfő este a kilencmillió lakosú Senjang városát is lezárta. Az egészségügyi hatóságok ugyanis több mint 4000 új, helyileg terjedő fertőzésről számoltak be országszerte, többségük Csilin tartományban, amely Senjang közelében található.

Egészségügyi dolgozók tesztelik a Csilin tartomány Csangcsun városának lakóitForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Zhang Jian

Az ország másik sarkában a csúcstechnológiai metropolist, Sencsent is ötnapos zárlat alá helyezték a hónap elején, és az ott élő 12,5 millió lakost háromszoros Covid-tesztelésre kötelezték, a metró- és buszjáratokat pedig felfüggesztették. A hatóságok ezt a drasztikus intézkedést annak ellenére ozták, hogy egy nap alatt mindössze 60 új esetet fedeztek fel Sencsenben.

Kína ugyanis ragaszkodik a drákói zéró-Covid-stratégiájához, még akkor is, ha a legtöbb ország enyhített a korlátozásokon. 

Bár a fertőzések és a halálozások száma Kínában viszonylag alacsony más országokhoz képest, a kínai vezetők azt jelzik, hogy tartják a korlátozásokat, hogy megakadályozzák a halálozások számának esetleges megugrását. 

Egy Csilin tartománybeli szupermarket alkalmazottja a lakosok online rendeléseit állítja össze a lezárások soránForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Zhang Nan

Kína más részein is emberek tízmilliói vannak különböző típusú karanténban. Hsziamen kikötővárosa bezárta az egyetemeket, felfüggesztette a személyes órákat és becsukatta a szórakoztató létesítményeket - írja a telegraph.co.uk.

A nagyszabású bezárások ellenére kínai szakértők szerint az ország továbbra is felkészületlen a vírussal való együttélésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek