Rekordméretű függőhíd nyílik a kínai Jünnanban

A Kína festői Jünnan tartományban a jövő hónaptól egy kicsit könnyebbé válik az utazgatás – na meg izgalmasabbá is –, ugyanis hamarosan megnyílik a világ első egytornyú függőhídja. A 798 méterrel egy folyóvölgy felett húzódó Lvzhijiang híd puszta hossza talán nem hangzik olyan extrémnek, ha összehasonlítjuk a világ leghosszabb hídjaival. De a projekt összetettsége miatt mérnöki csodaként ismerik el – írja a CNN.

A híd a Lvzhijiang folyó felett függ, és az utazók mindkét oldalon meredek hegyoldalakba vájt alagutakban folytathatják az útjukat. A hídon a maximális sebesség 100 kilométer/óra lesz. De ki is szeretne itt száguldozni, hiszen méreteiből adódóan a hatóságok szerint a híd több világrekordot is megdöntött.

Forrás: YouTube.com

A híd egy hegyvidéki, V-alakú völgyben épült, és ez a világ első egytornyú függőhídja, azaz amit csak egyetlen torony tart meg. Mindkét végén kábelek támasztják alá, és nincsenek további tartó oszlopok, ami drámai, gravitációt meghazudtoló megjelenést kölcsönöz a hídnak. A szerkezet egyetlen fesztávja – a két támasz közötti távolság – 780 méter. A fő tartóelem a 156 méter magas torony, de a hídfödém és a talapzat közötti magasságkülönbség 320 méter, vagyis egy körülbelül 100 emelet magas épületnek felel meg. Emiatt is gondolják azt a szakemberek, hogy ilyen bonyolult építészeti szerkezet ritkán valósul meg Kínában.

A híd a szomszédos Yuxi várost és Yunnan Chuxiong Yi autonóm prefektúrát köti össze, és jelentősen lerövidíti az utazási időt.

A 2019-ben megkezdett építkezéssel a projekt körülbelül három évig tartott. Várhatóan 2022 áprilisának végén nyitják meg a forgalom előtt.



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek