Egy férfit elsodort a szökőár Tongán, 27 órán keresztül lebegett a vízben

Az ismert amerikai szuperhősfilm Aquamanjéhez hasonlították azt az 57 éves tongai férfit, aki az elmondása szerint 27 órát úszott azután, hogy a szombati pusztító szökőár során a tengerbe sodródott – írja a Reuters.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése után az árhullámok elöntötték a part menti területeket, ami legalább három ember halálát okozta, és szökőárhullámok gördültek át a szigetcsoporton, falvakon, üdülőhelyeken.

Ezen a repülőgépről 2022. január 17-én készített felvételen a tongai vulkáni hamuval borított terület láthatóForrás: AFP/Handout

Lisala Folaut, aki a kicsi, 60 fő lakta Atata nevű szigeten él, a szökőár a tengerbe sodorta, amikor a hullámok 19 óra körül elérték a szárazföldet. Folau elmondása szerint éppen az otthonát festette, amikor bátyja riasztotta a szökőárról, nem sokkal ezután a hullámok átcsaptak a nappaliján. Felmászott egy fára, hogy elmeneküljön az ár elől, de miután lejött, egy újabb nagy hullám sodorta el. A férfi azt mondta, mozgássérült, és nem tud rendesen járni.

Csak lebegtem, a folyamatosan érkező nagy hullámok ide-oda dobáltak" – mesélte.

Folau sokáig lebegett, majd lassan sikerült elúsznia a 7,5 kilóméterre lévő Tongatapu szigetéig, így 27 órával később, azaz másnap, vasárnap 22 óra körül érte el a partot.

Folau története vírusként terjed a Facebookon és más közösségi oldalakon. "Ő az igazi Aquaman" – írták az egyik Facebook-bejegyzésben az azonos című fantasy film karakterére utalva. A tongai haditengerészek továbbra is vizsgálják a kisebb szigeteket, és az embereket a nagyobb szigetekre szállítják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek