Visszavonták a figyelmeztetéseket a tenger alatt kitört vulkán miatt

A szökőárriadót azután rendelték el, miután január 14-én pénteken először, majd január 15-én, szombaton másodszor is kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében. A riadót a Csendes-óceán déli térségére terjesztették ki a hatóságok. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán olyan erővel szabadult el, hogy a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallották és érezték. Egyes fültanúk szerint olyan volt, mintha a közelben bombák robbantak volna. A mély és erős robaj hullámokban érkezett és megmozgatta a házakat.

A Planet SkySat felvétele a vulkánról napokkal a kitörése előttForrás: Planet Labs PBC/EyePress News / AFP

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket, de halálos áldozatokról január 16-ig nem érkeztek hírek.

Az első ausztrál tudósítások arról számoltak be, hogy 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől. A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.

Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el szombaton, a helyieket pedig figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. Az alábbi videón látni is a pánik okát: A kitörés olyan erejű volt, hogy a felhők fodrozódását még órákkal a kitörés után is lehetett látni.

Vasárnapra azonban visszavonták a figyelmeztetéseket, ami annyit tesz, hogy a szökőárveszély még fennáll, de a lakosoknak már nem kell pánikszerűen elmenekülnie a partok mellől - írták a CNN.com legfrissebb cikkében. Az összefoglaló szerint ez a helyzet egyelőre az Egyesült Államoban, Peruban és Japánban áll fenn.

Mert miután vasárnap reggel a szigetország északkeleti prefektúrájában, Iwate környékén 2,7 méteres hullámokat észleltek, majd kisebb cunamikat a délelőtt folyamán, délutánra már feloldottak minden figyelmeztetést. A japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint már nem várható több cunami, csak árapály-ingadozások jöhetnek szóba - olvasható a Japantimes.co.jp vasárnapi összefoglalójában.

Az MTI legfrissebb jelentése szerint a cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből, ketten azonban életüket vesztették.

A vulkanikus tevékenység következtében új sziget keletkezett, amelynek helyén korábban mindössze két zátony türemkedett ki az óceánból. Az utóbbi tíz évben egyébként volt már példa arra Tonga térségében arra, hogy vulkanikus mozgás sziget keletkezett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek