A világ legkisebb lakott szigetén csak egy ház és egy fa van

Egy ház, egy fa, némi cserjés és egy kisebb strand – ennyi fér el a világ legkisebb lakott szigetén, amely New York állam északi részén, a Szent Lőrinc-folyón található.

Forrás: Omegatron/Wikimedia Commons

A teniszpálya méretű, korábban Hub-szigetként ismert területet az 1950-es években vásárolta meg a tehetős Sizeland család, akik egy nyaralót szeretett volna felépíteni itt. De az elszigetelt pihenésbe vetett reményeik hamar szertefoszlottak, mivel a miniatűr szigetnek elterjedt a híre, és népszerű vált a Szent Lőrinc-folyón kiránduló turisták körében.

A szigetecske fele akkora, mint a Nagy-Britanniában lévő Bishop Rock, amely régebben a világ legkisebb lakott szigetének számított. De a Scilly-szigetek részét képező földdarab 1982-ben elveszítette ezt a státuszát, mivel a rá épült világítótornyot automatizálták, így már nem kellett ember működtetéséhez, és nem lehetett lakottnak nevezni sem.

Ezer szigetForrás: martajozsa/Pixabay

A család bájos földfoltja csak egy az 1864 sziget közül, amelyek a Kanada és az USA határán, a Szent Lőrinc folyón lévő Ezer sziget csoportját alkotják. Ahhoz, hogy egy területet szigetnek minősítsenek, a foltnak egész évben a vízszint felett kell maradnia, és legalább egy fát meg kell tartania – a Just Enough Room Island, azaz épp elég hely elnevezésű sziget nagyjából megfelel ezeknek a kritériumoknak, írja a The Telegraph.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek