Kanada nyugati része víz alatt áll, rendkívüli állapotot hirdettek

Helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában rendkívüli állapotot rendeltek el, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította, írja az MTI.

Pusztító látványt örökített meg a fotós november 17-én Abbotsford település környékénForrás: AFP/Don Mackinnon

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.

Sárlavinák is kialakultakForrás: AFP/Handout

"Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban" – fogalmazott Horgan. A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy

a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.

A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt.

Ilyen siralmasan fest jelenleg Abbotsford településForrás: AFP/Don Mackinnon

A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetnek