Furcsa dolgot vettek észre a kanadaiak a vajjal kapcsolatban

Az úgynevezett buttergate-ügy Julie Van Rosendaal kanadai szakácskönyv-író twitteres felvetésével kezdődött: "Észrevettétek, hogy szobahőmérsékleten már nem puhul meg a vaj?" - írta bejegyzésében a szerző, és képpel is illusztrálta a különös jelenséget.

A posztra érkezett reakciókban több százan számoltak be hasonló tapasztalatokról. Van Rosendaal azt feltételezi, hogy a járvány alatt megnőtt a vaj iránti kereslet, ami pedig a takarmányozás változásához vezetett, mivel a gazdák a termelés növelésére törekedtek.

A gondolatmenet kiindulópontja helyesnek tűnik, a kanadai tejtermelők adatai szerint a vaj iránti kereslet valóban több mint 12%-kal nőtt 2020-ban. De mi lehet az a bizonyos anyag, ami nagyobb mennyiségben került a vajba? Van Rosendaal a pálmaolajra gyanakszik, évtizedes gyakorlat ugyanis a pálmaolaj-alapú kiegészítők hozzáadása a takarmányhoz, ami a tehenek tejtermelését és a tej zsírtartalmát hivatott növelni. A kanadai Tejipari Feldolgozók Szövetsége azonban csak annyit nyilatkozott, hogy sem a vajtermelésben, sem az összetevőkre vonatkozó nemzeti szabályozásban nem történt változás.

Mindeddig kevés kutatás született arról, hogy hogyan hat a tejtermékekre a pálmaolaj, de az agrárszakértők szerint a pálmaolajjal táplált tehenek tejéből készült vaj olvadáspontja valóban magasabb, ezért szobahőmérsékleten nehezebben kenhető. Sylvain Charlebois, a Dalhousie Egyetem Agri-Food Analytics Laboratóriumának igazgatója is úgy véli, hogy a vajak érezhetően keményebbek lettek, és megjegyzi, hogy bár a pálmazsír engedélyezett összetevő a tejelő tehenek takarmányában, ettől még nem egészséges, a kutatások szerint ugyanis növelheti a szívbetegségének kockázatát az embereknél. A pálmaolaj előállítása ráadásul a környezetet is károsítja, ami "etikailag megkérdőjelezhető" gyakorlat a tejiparban.

Vaj - illusztrációForrás: rodeopix/pixabay.com

A panaszokra reagálva a kanadai tejtermelők érdekvédelmi csoportja, a Dairy Farmers közleményt adott ki, amely szerint a pálmatermékek energiát szolgáltatnak a teheneknek, és nem észlelték, hogy ezeknek nemkívánatos hatásai lennének, és hozzátették, hogy más országok - köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok - gazdálkodói is használják ezeket a kiegészítőket. Megígérték ugyanakkor, hogy ennek ellenére szakértői bizottságot állítanak össze a tejipar és a fogyasztók képviselőiből, hogy tisztázzák az aggodalmakat - derül ki a bbc.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek