Többen is életüket vesztették a rekordmeleg kanadai hőhullámban

A Vancouver környéki rendőrséget múlt péntek óta több mint 130 hirtelen halálesethez riasztották. A legtöbb elhunyt idős vagy beteg ember volt, a hőhullám ugyanakkor hozzájárulhatott egészségi állapotuk romlásához, 65 ember esetében állapították meg, hogy elhalálozásuk összefüggésben lehet a kánikulával.

A hőhullám által sújtott VancouverForrás: AFP/Don Mackinnon

Kanadában a tegnapi nap már sorozatban a harmadik volt, amikor megdőlt hőmérsékleti rekord, 49,6 Celsius-fokot mértek a brit-kolumbiai Lyttonban. Az Egyesült Államok északnyugati részén szintén rekordmagas hőmérsékletet mértek, melyhez szinén számos haláleset köthető. Szakértők szerint a klímaváltozás várhatóan megnöveli az extrém időjárási események, például  a hőhullámok gyakoriságát. 

A Kanada és az Egyesült Államok nyugati részein jellemző forróságot egy statikus, nagynyomású, meleg levegőből álló kupola okozta, mely Kaliforniától az Északi-sarkvidékig terjedt. A part menti területeken már enyhült a hőmérséklet, a belsőbb területekre azonban még nem érkezett meg az enyhülés. A legtöbb Brit Kolumbia-i otthonban nincs légkondicionálás, mert a hőmérséklet a nyári hónapokban általában sokkal hűvösebb - derül ki a bbc.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek