Nem lesz feltétele az utazásnak az uniós zöldigazolvány

Az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodást kötött az uniós zöldigazolvány bevezetéséről, mely papíralapon vagy digitálisan lesz elérhető. Közös uniós szabályrendszer keretében az egyik tagállamban kiadott igazolványt a többi uniós országban is elfogadják.

A kép illusztrációForrás: Nattakorn_Maneerat/pixabay.com

Valójában három eltérő igazolványtípusról van szó, amely igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg már felgyógyult egy fertőzésből.

A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal, vagyis jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináival elvégzett oltásokat kell elfogadniuk, de az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy emellett olyan oltásokról szóló igazolásokat is elfogadnak, amelyeket egy másik tagállam vagy a WHO engedélyezett.

Az igazolvány mellett a tagállamok nem írhatnának elő további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget, kivéve, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel. Ha mégis arra kerülne a sor, az esetleges korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot. Az igazolványokban szereplő személyes adatokat utazás során a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem jön létre központi adatbázis. Az igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben.

Az igazolvány birtoklása ugyanakkor nem lesz feltétele az utazásnak, és nem tekinthető úti okmánynak sem.

Az Európai Bizottság mindezzel párhuzamosan kötelezettséget vállalt arra, hogy legalább 100 millió eurót költ tesztek vásárlására, melyeket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni. Azükség esetén ezen túlmenően további forrásokat is biztosít ehhez az unió. Az ideiglenes megállapodás jóváhagyásáról először május 26-án az EP állampolgári jogi bizottságában, majd az EP júniusi plenáris ülésén szavaznak. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést - derül ki az MTI híréből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek