Ez az ország tesztelte elsőként az uniós zöldigazolványt

Horvátország az Unióban elsőként végezte el a digitális zöldigazolvány rendszerének tesztjét, melynek célja, hogy megkönnyítse az országok közti szabad mozgást. Az igazolványokat az egyes országok nemzeti hatóságai, kórházak, tesztközpontok, egészségügyi hatóságok adják ki, és a tanúsítvány azt igazolja, hogy az ember vagy megkapta az oltást, vagy negatív lett a tesztje, vagy felépült a vírusból - adja hírül a themayor.eu.

Cavtat, HorvátországForrás: Conor Rees / Unsplash

A horvát kormány megerősítette, hogy „a horvát rendszer minden kulcsfontosságú eleme működőképes", és készen állnak arra, hogy június 1-el elkezdjék kiadni az igazolásokat. A járványügyi intézkedések enyhítésére szintén június 1-től kerülhet sor, mivel a fertőzések száma folyamatosan csökken. Egyelőre azonban május 31-ig meghosszabbították az érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, mint az MTI hírül adja.

Emellett az országban kísérleti rendezvényeket tartanak, hogy megvizsgálják, mennyire biztonságosak ezek a nagyobb létszámú események: május 13-án egy 80 fős fogadás volt, május 15-én pedig egy 120 fős esküvőre kerül sor.

A fogadást egy zágrábi étteremben tartották olyanok részvételével, akik már megkapták mindkét oltásukat,  a második dózist legalább két hete. A szombati lakodalmon olyanok vesznek részt, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, megkapták mindkét oltást, vagy rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel. A rendezvényeken mindezen túl semmilyen más járványügyi intézkedést nem kell betartani, egy héttel később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött.

Horvátországban az elmúlt napon 926 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 349 084-et. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7664-ra emelkedett. Kórházban 1752 beteget ápolnak, közülük 207-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 471 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 249 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4314-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 443-an vannak kórházban, 125-an közülük intenzív osztályon.

A ljubljanai kormány döntése szerint az országban tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szombattól megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát, hétfőtől pedig a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, valamint meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek