Az Európai Bizottság bemutatta a Covid-útlevél tervezetét

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő egy zöldigazolvány létrehozására, mely megkönnyítené az Unió polgárainak az utazását az EU-n belül a járvány idején. A tanúsítványok az EU összes tagállamában érvényesek lesznek, céljuk, hogy bizonyítsák, tulajdonosuk megkapta az oltást, negatív teszttel rendelkezik, vagy átesett a betegségen - adja hírül a Bizottság weboldala.

A kép illusztrációForrás: Steve Buissinne/pixabay.com

Az igazolvány digitális és papír formátumban egyaránt elérhető lesz, tartozik hozzá QR-kód, díjmentes, az adott nemzeti nyelv mellett angolul is szerepelnek rajta az információk, biztonságos, és minden uniós országban érvényes lesz.

Az igazolvány kiállításáért a nemzeti hatóságok felelnek, kiállíthatják például kórházak, tesztközpontok, egészségügyi hatóságok. A digitális változat mobil eszközön tárolható, de papíralapú változatot is lehet kérni, mindkettőhöz tartozik QR-kód, amely alapvető információkat tartalmaz, valamint a hitelesség érdekében digitális bélyegzővel rendelkezik.

A tanúsítvány egyik célja, hogy birtokosai mentesüljenek a karantén alól utazáskor, de az adott ország mégis előírhat a látogatóknak karantént vagy pluszt tesztet, ebben az esetben viszont értesítenie kell a Bizottságot és az összes többi tagállamot, és meg is kell indokolnia a döntését.

Az oltási igazolványt mindenki megkapja, függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltották, de a tagállamoknak csak azokra az oltásokra vonatkozóan kell elfogadniuk, amelyek megkapták az uniós forgalomba hozatali engedélyt, vagyis az EMA is jóváhagyta őket. A tagállamok ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy ezt kiterjesztik azokra az uniós utazókra is, akik más oltást kaptak.

A digitális zöldigazolvány a legfontosabb szükséges információkat fogja tartalmazni, például a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltással/teszteléssel/gyógyulással kapcsolatos lényeges információkat és egy egyedi azonosítót.

Az igazolvány csak korlátozott mennyiségű szükséges információt fog tartalmazni, amelyet a felkeresett országok nem őrizhetnek meg. Ellenőrzés céljából csak az igazolvány érvényességét és hitelességét fogják megvizsgálni, amihez a kiállítót és az aláírást fogják ellenőrizni. Az egészségügyi adatok a digitális zöldigazolványt kiállító tagállamnál maradnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek