Így kaphatja meg az angol nyelvű oltási igazolást az utazáshoz

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: TravnikovStudio

A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország például minden vakcinatípust elfogad, ahogyan arról mi is hírt adtunk, ugyanakkor előírták, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

A magyar védettségi igazolványt tehát nem elengedő felmutatni a május 14-től elérhetővé vált görögországi nyaraláshoz. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a turizmus.com-ot, hogy az angol nyelvű formanyomtatványt az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz, illetve a turizmus.com oldaláról is le lehet tölteni.

Az angol nyelvű igazolást az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolás alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban.

A legtöbb ország angol nyelvű igazolást kér, Horvátország azonban kivétel, itt a határon elég felmutatnunk a védettséget igazoló plasztikkártyát és mellé a (magyar nyelvű) papíralapú oltási igazolványunkat, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. Oltási igazolással akkor utazhatunk be, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek