Jövő héttől lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra

Véget ért a csütörtök délelőtti kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Magyarország a koronavírus-fertőzöttség tekintetében a 27 uniós tagállam közül a 12. helyen áll. "Az elhunytaknál nem volt változás, az uniós átlagnál lényegesen kedvezőbbek a magyar halálozási adatok, de nálunk is emelkedik ez a szám. Napról-napra szomorú rekordértékek születnek, de ez még mindig az uniós átlag alatti szám" – fogalmazott Gulyás Gergely, miközben hozzátette, a kormány a tetőzést december végére prognosztizálja.

A kormányinfón továbbá elhangzott az is, hogy a kormány döntött a vakcina-előjegyzési kampány elindulásáról, amely során Müller Cecília tisztifőorvos hivatalos levélben keresi meg a nyugdíjasokat, akik az ingyenesen postára adható válaszborítékban tudnak majd regisztrálni. De a jövő héten Vakcinainfo.gov.hu néven elindul a központi oldal, amelyen bárki regisztrálhat az oltásra. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes alapon kérhető, és csak államilag szervezett módon lehet kapni.  

Elmondta továbbá, hogy Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket. Emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég oltóanyagának európai szállítása akár hónapokat is csúszhat. "Ebből is jól látszik, ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat" – mondta, kiemelve, hogy egy harmadik hullám csak így előzhető meg.

Forrás: Vesna Harni / Pixabay

Az eddigi legmagasabb halálozási szám

A csütörtökön elérhető, legfrissebb adatok szerint 6635 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és 182 többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában. Ugyanakkor a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 67 033 fő, miközben az aktív fertőzöttek száma 159 487. Jelenleg 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavírus.gov.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek