2021-ben kerülhet fokozatos ellenőrzés alá a járvány

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya. Merkely Béla elmondta, a csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány "erőre kapott", hanem az úgynevezett antigén tesztek - amelyekkel a tanárokat is szűrik - miatt nőttek a számok.

Antigén gyorsteszt - illusztrációForrás: Cryptographer/shutterstock.com

Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg - magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.

A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel nem fertőződnek meg újra, hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat - fűzte hozzá.

Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka. Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát.

A cseh kormány mérlegeli a korlátozások enyhítését

Csehországban csütörtökön 4048 új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami mintegy 2400-zal kevesebb, mint egy hete. Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból.

A kórházakban jelenleg 5210 beteget kezelnek, kétszázzal kevesebbet, mint kedden. A járvány halálos áldozatainak száma csütörtökön hatvannal 7779-re emelkedett. Az elhunytak napi száma a későbbi pontosítások után rendszeresen magasabb bizonyul az első közléseknél.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv meghatározott óvintézkedéseket von maga után, csütörtökön is 57 ponton volt, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban továbbra is a negyedik sávnak, tehát a súlyosabb helyzetnek felelnek meg. A járvány terjedési mutatója csütörtökön 0,91 volt. Hétfőn azonban ez a mutató még 0,7 volt, tehát a hét folyamán romlott, ami a szakértők szerint aggodalomra ad okot.

A kormány azt mérlegeli, hogy hétfőtől feloldja a korlátozások egy részét úgy, hogy azok megfeleljenek a harmadik sávnak. Ez egyebek között a jó egy hónapja zárva tartó üzletek és vendéglők megnyitását is jelentené. A kereskedelmi és a gazdasági szféra nyomást gyakorol a kormányra, hogy engedélyezze az üzletek kinyitását és a szolgáltatások felújítását.

Az óvintézkedések fellazítása nagyon kényes téma, és az illetékesek véleménye is nagyon eltérő. A kormány elégedetlen a járványterjedés lassulásának tempójával, illetve azzal, hogy a helyzet régiónként nagyon eltérő. Jarmila Rázová országos tisztifőorvos szerint a 14 cseh és morva régióból 6-7-ben a helyzet jóval rosszabb a mutatók szerinti harmadik sávnál, míg az ország másik felében pedig sokkal jobb az átlagosnál. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint ezért a lazítások elfogadásának esélye a vasárnapi rendkívüli kormányülésen csak mintegy 50 százalékos.

Egészségügyi dolgozók PrágábanForrás: AFP/Michal Cizek

Szerbiában egy héten belül kiegyenesedhet a járványgörbe

December elejére kiegyenesedhet a járványgörbe Szerbiában, ha mindenki betartja a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket - véli a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

A szerbiai közszolgálati televízió péntek reggeli beszámolója szerint Branislav Tiodorovic járványügyi szakértő kiemelte: egy héten belül már kedvezőbb adatokra lehet számítani, mert az intézkedések hatása 10-12 napon belül érzékelhető, az új korlátozások pedig e hét elejétől érvényesek. Ezek értelmében az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül minden üzletnek be kell zárnia legkésőbb 18 óráig, valamint az utcán is kötelező a maszkviselés. A szakember hozzátette, a válságstáb egyelőre nem látja indokoltnak kijárási tilalom bevezetését.

A regisztrált fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 7606-tal 148 214-re, Koszovóban 775-tel 37 028-ra, Észak-Macedóniában 1160-nal 58 617-re, Montenegróban 508-cal 33 316-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 924-gyel 84 252-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 1366-ra, Koszovóban 15-tel 963-ra, Észak-Macedóniában harminccal 1630-ra, Montenegróban tízzel 469-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 51-gyel 2479-re nőtt.

A WHO-igazgatója szerint 2021-ben kerülhet ellenőrzés alá a járvány 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója csütörtökön Dublinban kijelentette, hogy a Covid-19 elleni védőoltás révén a világ fokozatosan ellenőrzése alá vonhatja a koronavírus-járványt a jövő évben, egyben óvatosságra intett a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban.

"Nagyon-nagyon valószínű, hogy folytatódhat a régi életünk, de továbbra is be kell tartanunk a higiéniát és a távolságtartást. A védőoltások nem tüntetik el teljesen a Covid-19-betegséget. A mostani intézkedéseink és a védőoltások révén ténylegesen el tudjuk laposítani a járványgörbét, elkerülhetjük a kijárási korlátozásokat, és fokozatosan az ellenőrzésünk alá vonhatjuk a járványt" - mondta Mike Ryan.

"Teljességgel a tudatában kell lennünk, hogy csökkentenünk kell az esélyét annak, hogy valakit megfertőzzünk, így óvatosan kell megszerveznünk a karácsonyi ünnepeket. Nem szabad engednünk a hagyományos ír szokásnak, amikor tizenöten hámozzák a krumplit és töltik a pulykákat a konyhában" - tette hozzá az ír orvos.

Csütörtök este világszerte 60 776 978 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, a halálesetek száma 1 428 228, a gyógyultaké pedig 38 916 583 volt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Olaszországban legfeljebb tízen ülhetnek a karácsonyi asztalhoz

Az ünnepekre vonatkozó járványintézkedéseken dolgozik az olasz kormány, amely a karácsonyi családi találkozók résztvevőinek számát is korlátozni akarja tíz főben, közben az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint átlépte a másfél milliót a február óta azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Továbbra is magas a halottak száma, csütörtökre egy nap alatt 822 beteg veszítette életét a szerdán közölt 722 után. Hétfő óta több mint háromezren haltak meg. A halottak száma elérte az 52 850-et. Egy nap alatt több mint 29 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a korábbi majdnem 26 ezerhez képest, ugyanannyi teszteléssel. Február vége óta több mint 1,5 millióra emelkedett a szűrt fertőzöttek száma a gyógyultakat és a halottakat is beleszámítva. Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 796 ezret. Korábbi számítások szerint a jelenlegi járványgörbe tetőzésekor az aktív betegek száma 830 ezer körüli lesz, ami a következő napokban várható.

Pozitív hírnek számít, hogy a szűrt betegek között csökken a kórházi kezelésre szorulók aránya. Egy nap alatt több mint kétszázzal csökkent a kórházban levő betegek száma, amely továbbra is 34 ezer felett van. Kettővel csökkent a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, amely így jelenleg 3846.
A kórházak telítettsége a Milánó közeli Monza városában számít kritikusnak, ahol két Covid-osztályon a fegyveres erők tíz orvosa és egészségügyi személyzete állt szolgálatba.

Újságárus az abruzzói LancianóbanForrás: NurPhoto via AFP/Federica Roselli

A római kormány csütörtök este egyeztetést indított az egészségügyi hatóságok, majd a tartományok képviselőivel a karácsony előtti időszakban követendő óvintézkedésekről. A november első hetétől lezárt Lombardia és Piemont a szigorú korlátozások oldását szorgalmazza, a kereskedelem és vendéglátás az ünnepek előtti újranyitást, a sípályák üzemeltetői a téli turizmus beindítását. A kormánynak döntenie kell arról, engedélyezi-e karácsonykor az országon belüli mozgást.

Sajtóértesülések szerint a tervek között szerepel a külföldről karácsonyra Olaszországba érkezők ellenőrzésének további szigorítása. Roberto Speranza egészségügyi miniszter korábbi kijelentései szerint korlátozni akarják az ünnepi asztalhoz ülő családtagok számát is, legfeljebb tíz fővel számolva.

Anglia tavaszra tervezi teljesen feloldani a korlátozásokat

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ma már jó okkal lehet reménykedni abban, hogy a tömeges teszteléssel és az oltóanyagok megjelenésével tavaszra fel lehet oldani a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat. Mint hozzátette, az adatok máris arra vallanak, hogy az eddig meghozott intézkedések lassították, egyes helyeken visszafordították az új fertőződések számának növekedését.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt egy héten 121 306 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében, 41 755-tel, 25,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. A csütörtökön zárult hét napban 11 450 pácienst szállítottak kórházba a betegség miatt, 872-vel, 7,1 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nehéz télen kell még túljutni, és éppen ez az az időszak, amikor az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) a legnagyobb teher nehezedik. Éppen ezért a jelenleg érvényes korlátozások jövő szerdai feloldása után Anglia nagy része az újonnan életbe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer két magasabb, szigorúbb készenléti szintjének hatálya alá kerül.

A brit egészségügyi minisztérium nem sokkal Johnson csütörtök esti tájékoztatója előtt ismertette a jövő hét második felétől érvényes új készenléti rendszert. Ebben alacsony fokozat nincs, az egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján. A tárca által közzétett részletes lista szerint a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül a tízmilliós Londonnal együtt Anglia legnagyobb része.

Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe. A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint csak három kis területű déli és délnyugati országrészben, Cornwallban, valamint a Scilly-szigeteken és a Wight-szigeten lesz érvényes jövő csütörtöktől.

Karácsonyi kirakat ManchesterbenForrás: AFP/Oli Scarff

Boris Johnson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az északnyugat-angliai Liverpoolban próbajelleggel elkezdett tömeges koronavírus-szűrési program kifejezett sikertörténet. A brit miniszterelnök a Downing Street-i sajtótájékoztatón elmondta: a félmilliós nagyvárosban az elmúlt két és fél hétben több mint 240 ezer koronavírus-tesztet végeztek, és a szűrési program, valamint az országos korlátozó intézkedések együttes hatására Liverpoolban és környékén több mint kétharmadával csökkent a napi új fertőződések száma, így a városban elég a kettes szintű készenléti fokozat bevezetése, és a brit kormány a hármas készültségi szintű térségekben hasonló intenzitású szűrési programokba kezd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek