Lehet, hogy jövőre már csak Covid-útlevéllel utazhatunk

  A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) nemrég jelentette be, hogy hamarosan elkészül az a digitális „útlevele", amely kulcsot jelenthet a nemzetközi határok biztonságos megnyitásához - adja hírül a travelandleisure.

  A kép illusztrációForrás: TravnikovStudio/shutterstock.com

  Az alkalmazás tájékoztatást nyújt a felhasználó vizsgálati eredményeiről, arról, hogy kapott-e oltást, és linket is tartalmaz az útlevél elektronikus másolatához. A határellenőrzésnél ezeket az információkat egy QR-kód segítségével oszthatják meg a hatóságokkal. Az applikáció block-chain technológiára épül, vagyis a szolgáltató nem tárol személyes adatokat.

  A cég szerint az IATA Travel Pass használata a következő hónapokban kezdődhet egy tesztprogrammal az IAG SA-nál, a British Airways anyavállalatánál, még ebben az évben. 2021 elejétől a tervek szerint elérhető lesz az Apple eszközökön, néhány hónappal később pedig Androidon is. Az egyes országok az útlevelet más szolgáltatásokkal kombinálva vagy önálló programként használhatják a határellenőrzéskor, az applikáció ingyenes lesz az utasoknak, a légitársaságoknak viszont utasonként kell fizetniük érte.

  Az IATA nem az egyetlen fejlesztő, mely hasonló útlevélen dolgozik. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a Világgazdasági Fórumnak is van egy ilyen kezdeményezése, emellett az International Sos biztonsági cég is hasonló szolgáltatást fejlesztett AOKpass néven.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!