Bezárnak a középiskolák, éttermek és edzőtermek, este 8-tól kijárási tilalom lesz

Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, akkor kedd éjféltől kijárási tilalmat vezetnek be este 8 óra és hajnali 5 óra között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben hangsúlyozta, a megbetegedések számát csökkenteni kell, de "a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé".

Mivel a magyar helyzet mindig 1-2 héttel követi az osztrák állapotokat, ezért a magyar kormány Ausztriához hasonló intézkedéseket vezet be. Így a szerda 0 órától érvénybe lépő korlátozás értelmében este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz, ebben az időszakban csak munka vagy rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni. Minden gyülekezést megtiltanak, az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. Az üzletek, fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor zárnak. Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb tíz fő lehet. Korlátozzák az esküvőn és a temetésen résztvevők számát, utóbbira csak ötven ember mehet egyszerre. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják, szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet azonban lehet végezni.

A szabadidős létesítményeket bezárják, köztük a fitnesztermeket, a fedett uszokákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket is zárva kell tartani. A felsőoktatás csak online üzemmódban működhet tovább, a kollégiumokat is be kell zárni, középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik.

BudapestForrás: Pixabay / Készítette: hince

A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsájtsák el és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni. Az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ennek feltétele, hogy ne bocsájtsák el a munkavállalót, és ők is megkapják a fizetésüket – hallható a videóban. A korlátozó intézkedéseket 30 napra vezetik be.

A hétfő reggeli adatok alapján 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 114 778 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 55 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2493 főre emelkedett, 26 161-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 86 134 fő, 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek