Szomorú jövőt jósolnak Magyarországnak Covid-fronton az amerikai járványelemzők

A Bill Gates alapítványának támogatásával Washingtonban működő Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet. Munkatársai különböző egészségügyi helyzetekről készítenek előrejelzéseket, a koronavírusos járványmodellezéssel is hónapok óta foglalkoznak. Előre megrajzolják a járványgörbét, az új esetek és a halálozás alakulását, és különböző forgatókönyveket állítanak fel attól függően, hogy milyen intézkedések történhetnek a jövőben.

A kutatóintézet előrejelzése szerint, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor hamar katasztrofálissá válhat a helyzet – írta cikkében még pénteken a Magyar Hang az intézet aznapi grafikonjait elemezve, amely döbbenetesen magasra emelkedő járványgörbét jósolt január 1-ig.

A grafikonok az aktuális helyzettől függően folyamatosan változnak, így a legfrissebb adatok szerint az olvasható le róluk, hogy december 31-ig több mint 10 800 halálos áldozata lehet a járványnak (jelenleg, október 5-én 833 főnél járunk), a december 9. körül várt fertőzöttségi tetőzéskor újabb 34 ezer ember fog megfertőződni (ez a szám jelenleg év eleje óta 31 480 fő), és a napi halálozások száma november 30-ára a 180-at is elérheti, de decemberre még magasabb számokat jósolnak (a ma reggeli adatok 11 elhunyt beteget jelentettek).

A jelenleg elérhető információk alapján ugyanis a napi halálozások számának tetőzését (~228-229 elhunyt naponta) karácsonyra jósolják az IHME kutatói. A grafikonokon azt is jelzik, hogyan alakulnának ezek a számok, ha mindenki maszkot viselne – utóbbi esetben jóval laposabb lehetne a halálozási járványgörbe, és mintegy 40 százalékkal lehetne kisebb a napi halálozási mutató.

Október 5-i adatForrás: Koronavirus.gov.hu

A Koronavirus.gov.hu legfrissebb, október 5-i adatai szerint tegnap újabb 905 magyar állampolgárnál mutatták ki a COVID-19 vírust, így a fertőzöttek száma hazánkban 31 480 főre nőtt. Az elmúlt napon 11 beteg elhunyt, akik közül tízen hetven év felettiek voltak. Az elhunytak száma ezzel 833 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 22 482 főre nőtt, 8165-en pedig már meggyógyultak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek