Romániában korlátozzák a kijárást, Spanyolország egyre inkább bezárkózik

Romániában pénteken először haladta meg a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egyre gyorsabban terjedő járványt a kormány az éjszakai kijárás korlátozásával és a maszkviselés kötelezővé tételével próbálják megfékezni - adja hírül az MTI.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az utóbbi 24 órában 10 260 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Újabb 123 fertőzött vesztette életét, már negyedik napja meghaladja a százat a halálesetek száma. Jelenleg több mint 83 ezer aktív fertőzöttről tudnak Romániában, közülük 12 ezret kezelnek kórházban, ezret az intenzív osztályokon.

A járványügyi szakértők arra számítanak, hogy ha ugyanilyen ütemben gyorsul a fertőzés terjedése, két héten belül országszerte betelnek a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek. Az intenzív osztályokon elvileg mintegy 250 koronavírusos betegnek maradt még hely, de a legfertőzöttebb térségekben már hetek óta helyhiány van.

Klaus Iohannis államfő azt mondta: bár jelenleg még van hely a kórházakban, felvették a kapcsolatot néhány olyan országgal, amellyel Románia különleges kapcsolatot ápol, és szükség esetén segítséget kérnek majd.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése, éjszaka pedig - 23 és 5 óra között - kijárási tilalmat vezetnek be, mert "a fiatalok ebben az időszakban szoktak bulizni". Hétfőtől tilos lesz bármiféle összejövetelt, mulatságot, bulit tartani. Az éjszakai kijárási tilalom idején csak azok közlekedhetnek, akik munkahelyi igazolással vagy előre megírt, saját felelősségre kiállított nyilatkozattal tudják bizonyítani, hogy halaszthatatlan ügyben - orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászoruló ápolása érdekében - kellett elhagyniuk lakásukat.

A határozat szerint az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi, a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a közszállításban.

Hétfőtől nem tarthatnak nyitva 21 óra után a boltok és áruházak, kivételt a benzinkutak, házhozszállítással foglalkozó vállalkozások és gyógyszertárak képeznek. Ugyancsak hétfőtől országszerte bezárnak az iskolák és óvodák, a bölcsődék és a napközik azonban tovább működhetnek.

Egyre inkább bezárkózik Spanyolország több tartománya

Szombattól Baszkföldön is bezárnak a vendéglátóhelyek, követve Kasztília és León, Murcia, Asztúria, Melilla, Navarra és Katalónia példáját. Utóbbi ráadásul már az éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbította az eredetileg tervezett november 9-e helyett november 23-áig.

A spanyol börtönökben jelentősen korlátozzák az elítéltek látogatását és egyelőre senkinek sem engedélyeznek eltávozást. A szigorítás alól a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek büntetés-végrehajtási intézetei mentesülnek, ahol a jóval kedvezőbb a járványhelyzet mint az Ibériai-félszigeten. Az alacsony fertőzöttségnek köszönhetően a Kanári-szigeteken ráadásul újból megindulnak a tengerjáró hajók. A TUI német utazásszervező cég 900 külföldi turistát utaztatott Gran Canariára, hogy onnan hajózzanak ki és látogassák meg a szigetcsoport többi tagját. A turistákat előzetesen PCR-tesztet kellett elvégeztetniük.

A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kilencezer új estet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 22 ezerrel emelkedett. Jelenleg átlagosan százezer lakosból 525 fertőzött. A tartományok közül a legrosszabb a helyzet Navarrában és Aragónban van, ahol ez a szám 1158 és 1077. Melilla észak-afrikai autonóm városban meghaladja az 1365-öt. A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint egymillió 328 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma egy hét alatt több mint ezerrel emelkedett és közelít a 39 ezerhez.

Tesztelés MadridbanForrás: NurPhoto via AFP/Juan Carlos Lucas

A portugál parlament jóváhagyta az egészségügyi válsághelyzet bevezetését

A portugál parlament pénteken jóváhagyta, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, egyelőre két hétre. A különleges jogrend lehetővé teszi, hogy a koronavírus miatt országos korlátozásokat vezessenek be. A konkrét intézkedésekről António Costa miniszterelnök kormánya szombat délután dönt. Jelenleg a többi között országos éjszakai kijárási tilalmat fontolgat a lisszaboni vezetés.

Szerda óta egyébként több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat, így például munkavégzés, vagy gyerekeik iskolába szállítása végett. A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet.

Az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a dél-európai országban. A múlt héten a napi esetszám átlépte a négyezres küszöbértéket. A járvány megjelenése óta a tízmilliós országban 166 900 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2792-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 93 754.

A lett kormány négyhetes veszélyhelyzetet hirdetett

A veszélyhelyzet idején, mely november 9-től december 6-ig tart, minden nyilvános rendezvény tilos, így szabadtéri gyűléseket, demonstrációkat és ülősztrájkokat sem lehet tartani, magáneseményeken pedig legfeljebb tíz ember vagy két háztartás tagjai vehetnek részt.

Minden sporteseményt felfüggesztenek, kivéve a nemzetközi rendezvényeket, amelyeket nézők nélkül tartanak meg. Hétvégén vagy ünnepnapokon a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszer-, illetve más fontos üzletek tarthatnak nyitva.

Márciusban, a járvány első hullámában Lettországban már rendeltek el veszélyhelyzetet. Az országban a járvány kezdete óta 7476 fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 95, s a eddig 1444 ember gyógyult fel a betegségből.

Görögországban távoktatás lesz a középiskolákban

Görögországban hétfőtől távoktatás lesz a gimnáziumokban és szakközépiskolákban az újabb, legalább háromhetes országos karantén keretében. A több európai országban elrendelt második szigorú és kötelező karantén mellett a kormányok nagy része az iskolák nyitva tartása mellett döntött. Ezek között az országok között van Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Írország.

Görögország azonban - akárcsak a tavasszal - megelőzés céljából a középiskolai távoktatás kötelezővé tétele mellett döntött, akárcsak Románia, Olaszország, Szlovákia, Belgium vagy Ausztria. Görögországban csak az óvodák és az általános iskolák maradnak nyitva. Görögországban csak a múlt héten 700 diákot diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Egy athéni gimnazista tanárnőt, aki nem viselt maszkot a tanteremben, egyévi felfüggesztett börtönre ítéltek.

A lezárások előtt sokan elutaztak AthébőlForrás: SOOC via AFP/Aris Oikonomou

Olaszországban éjszakai kijárási tilalom lépett életbe

Este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lép életbe egész Olaszországban péntektől, miközben egy nap alatt közel 38 ezer új beteget szűrtek, és 446 beteg vesztette életét az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Róma utcáin a kijárási tilalom előtti utolsó órákban a szokásosnál is nagyobb volt a járműforgalom. Az utcákon kis csoportokban beszélgettek az emberek, és az üzletek az utolsó pillanatig fogadták a vevőket.

Este tíz órától kizárólag engedéllyel lehet utcára menni munkavégzés vagy más nyomós indok miatt. Az engedélyek a belügyminisztérium honlapjáról letölthetők. Az éjszakai korlátozás december 3-ig tart.
Az éjszakai kijárási tilalom mellett péntektől életbe lépett az ország járványveszélyesség szerinti beosztása: a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban a napközbeni mozgás is korlátozott, leállt a vendéglátás és a kereskedelem is.

Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartományról van szó, amelyekbe a be- és kilépés is engedélyhez kötött. Az alacsonyabb fokozatú térségekben, például a sárga színnel jelölt fővárosban napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezen kívül bezárták a mozikat, színházakat és múzeumokat is.

Milánóban megteltek a kórházak, a Covid-19 betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni. Az enyhe fokozatú osztályba sorolt Nápoly polgármestere, Luigi De Magistris szerint a városban az egészségügyi helyzet ellenőrizhetetlenné vált. Egy nap alatt 37 809 új beteget szűrtek az előző napi 34 505 után. Az utóbbi három nap alatt a napi esetszám majdnem nyolcezerrel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 472 ezret, több mint 24 ezren vannak kórházban, 2515-en intenzíven. Egy nap alatt 446 beteg halt meg, így a halottak száma elérte a 40 638-t.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt majdnem tízezer új beteget szűrtek, ennek közel felét Milánóban és térségében. Második helyen Piemont áll napi 4878 új beteggel. Egyre több politikus, sportoló és más közismert személy hozza nyilvánosságra, hogy pozitív lett, közöttük a római polgármester Virgina Raggi és Roberto Mancini az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek