Szlovénia megváltoztatta Magyarország járványügyi besorolását

Szlovénia kormánya Magyarországot is vörösbe sorolta csütörtökön nemzetközi koronavírus-járványlistáján. Ugyanilyen besorolást kapott és ugyancsak csütörtökön Ausztria, Horvátország és Szerbia, továbbá Olaszország szinte egésze. A kormánydöntés szerint a karanténlistára újonnan felkerült államok és Szlovénia közötti utazókat várhatóan hétfőtől érinti a szigorítás. Olaszországból csupán Calabria mentes a szigorítástól.

A szlovén-horvát határ - illusztrációForrás: Julian Nyča/commons.wikimedia.org

Romániában hétfőtől bezárják az iskolákat, kötelező lesz a maszkviselés

Szigorítják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket Romániában: országszerte az internetre költöztetik az oktatást, korlátozzák az éjszakai kijárást, mindenütt kötelező lesz a maszkviselés, a december hatodikára kiírt parlamenti választásokat azonban nem halasztják el. A konkrét intézkedéseket várhatóan hétfőtől léptetik hatályba. 

Klaus Iohannis államfő szerint a napi tízezer fertőzéshez közelítő romániai járványhelyzet rendkívül aggasztó, és egyértelművé vált, hogy fékentartásához az eddigieknél szigorúbb korlátozásokra van szükség. Rámutatott, hogy az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi, a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a tömegközlekedési eszközökön.

Be kell tiltani a rendezvényeket és mulatságokat, be kell zárni a piacokat és vásárokat, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, és korlátozni kell az éjszakai kijárást. Ludovic Orban miniszterelnök jelezte: a járvány megfékezését célzó intézkedéseket kormányhatározatban fogják részletezni, amely hétfőn léphet hatályba, időt biztosítva a lakosságnak és a hatóságoknak a felkészülésre.

Romániában eddig csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A héten az iskolák csaknem felében - 8,5 ezer tanintézményben - még a szokásos óralátogatással folyt a tanítás, míg 5 ezer iskolában részlegesen, 4 ezer iskolában pedig már teljes egészében az internetre költöztették az oktatást.

Grabet Ibraileanu Általános Iskola SzépvásáronForrás: O mores/commons.wikimedia.org

Portugáliában hétfőtől egészségügyi válsághelyzet lesz érvényben

Portugáliában legalább két hétig tartó országos egészségügyi válsághelyzet lesz érvényben hétfőtől, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy koronavírus-járvány megfékezése céljából szigoríthasson a már érvényben lévő korlátozásokon. Az intézkedések között szerepel "a nap bizonyos időszakjaiban, illetve a hét bizonyos napjain a közlekedés tilalma a köztereken".

A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb válsághelyzetet. Nem zárható ki, hogy szükség esetén kijárási tilalmat vezetnek be este 11 és reggel 6 óra között, amely az éjszaka dolgozókra nem vonatkozna. Minden tíz portugál állampolgár közül hétre vonatkoznak szerda óta a kijárási korlátozások, amelyek legalább két hétig lesznek érvényben az ország 308 települése közül 121-ben.

Amennyiben lehetséges, kötelező a távmunka. A tavaszi első hullámtól eltérően nyitva maradnak az iskolák, akárcsak az üzletek, az éttermek, az előadótermek, csak korábban kell zárniuk. Szerdán Portugáliában újabb rekordot döntött a napi új halálesetek - 59 - száma. Egy hónap alatt megkettőződött a fertőzöttek száma, amely a csütörtökön közzétett hivatalos közlemény szerint a járvány kezdete óta elérte a 161 350-et - derül ki az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek