Európai járványhelyzet: ezekben az országokban jön kijárási tilalom

Este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban péntektől, valamint Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta és Calabria tartományt lezárják. Ebben a négy régióban napközben sem engedélyezett a lakhelyek elhagyása.

A Fontana di Trevi RómábanForrás: NurPhoto via AFP/Lorenzo Di Cola

Az országot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járványterjedés súlyossága és a kórházak terheltsége szerint. Giuseppe Conte kijelentette, nem vezettek be zöld területet, mivel az ország egyetlen egy része sem mentes a Covid-19 betegség veszélyétől.

A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják, és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Az ehhez szükséges engedély a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, a tavasszal már bevált gyakorlat szerint.

Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva, köztük a gyógyszertárak, dohányüzletek, újságostandok, tisztítók valamint a fodrászatok. Az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át. Minden nem professzionális sporttevékenység tiltott, az egyéni szabadtéri mozgás is csak a lakhely közvetlen közelében engedélyezett. A lezárt éttermek és bárok este tíz óráig elvitelre működhetnek.

Naracssárga, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították Pugliát és Szicíliát.Ezekben sem engedélyezett a tartományból való ki- és belépés, valamint az önkormányzatok területének elhagyása. Napközben azonban nincsen kijárási tilalom, és az üzletek is nyitva tartanak. Az ország többi része sárga övezetnek számít, ahol - az éjszakai kijárási tilalmat kivéve - szabad a mozgás, az online oktatást csak 14 éves kortól vezetik be, és a vendéglátóipari létesítmények este hatig nyitva maradhatnak. Az intézkedések december 3-ig érvényesek.

A tartományok osztályázásáról a járványgörbe alakulása szerint az egészségügyi tárca dönt kéthetente.
Országos érvényű intézkedésnek számít az este tíz órától reggel ötig érvényes kijárási tilalom, az üzletközpontok hétvégi és ünnepnapi lezárása, a mozik és színházak után a múzeumok és kiállítások leállítása, a tömegközlekedés kihasználtságának ötven százalékosra való csökkentése, az uszodák és edzőtermek lezárása.

Piazza Gae Aulenti, MilánóForrás: NurPhoto via AFP/Mairo Cinquetti

Négyheti részleges zárlat lépett életbe Angliában

Széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe négy hetes időtartamra csütörtökön Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett. A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

A felfrissülés, testmozgás céljából végzett szabadtéri tevékenységet ugyanakkor a mostani rendelet korántsem korlátozza olyan szigorúan, mint tavasszal. A március végén életbe léptetett zárlat idején testedzés céljából naponta csak egyszer, legfeljebb egy órára lehetett kilépni az utcára, és a lakhely közelében kellett maradni, nem lehetett leülni a közterületi padokra és napozni sem lehetett a parkokban. A mostani rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni felfrissülés céljából, és a parkokat is korlátozás nélkül lehet használni sétára, vagy pihenésre a padokon.

A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszesitalt online rendelés alapján. Az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.

Lényeges különbség a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest az is, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak. A tavaszi korlátozások első szakaszában - a kritikus fontosságú munkahelyeken, például a kórházakban dolgozók kivételével - a munkába járás is tilos volt, azok számára is, akiknek esetében nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés. A kormány most is ösztönzi az otthoni munkát, de a munkahelyek nyitva maradnak, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozószektorban. Jelentős különbség az is, hogy a meghatározatlan időre elrendelt tavaszi korlátozásokkal ellentétben ezúttal van végdátuma az intézkedésnek.

Fiatalok buliznak Leeds utcáin, miután bezártak a pubokForrás: AFP/Oli Scarff

Litvániában szombattól karantén lép életbe

Litvániában november 7-től háromhetes karantén lép életbe. A balti ország legutóbb márciusban vezetett be két hónapig tartó karantént, de az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az új esetek száma az országban. Szerdán 639 új fertőzöttet regisztráltak, ami háromszorosa az október 20-án jelentett 205 esetnek. A 2,8 millió lakosú Litvániában ezzel 18 092-re gyarapodott az eddig azonosított fertőzöttek száma, akik közül 182-en hunytak el.

A kormány ismételten sürgette a távolságtartást és a nem feltétlenül szükséges utazások elkerülését, illetve otthoni munkavégzésre bíztatta az embereket. A köztereken mostantól legfeljebb öten gyülekezhetnek, esküvőket és temetéseket pedig legfeljebb tíz fő részvételével szabad megtartani. A gimnáziumokat, egyetemeket, illetve edzőtermeket bezárják, az üzletekben pedig csak korlátozott számú vásárló tartózkodhat egyszerre, éttermek csak elvitelre adhatnak ételt.

A szomszédos Lettország pénteken dönt, hogy karantént vezet-e be a jövő héttől. Itt 313 új esetet jelentettek szerdán. A csaknem kétmillió lakosú Lettországban ezzel 6439-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Eddig hetvenkilencen hunytak el a kórban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az utóbbi két hétben a százezer főre jutó fertőzöttek száma Litvániában 340,9, Lettországban pedig 147,4 volt. Az 1,3 millió lakosú Észtországban 5333 a regisztrált fertőzöttek száma, és a járvány 73 ember életét követelte eddig.

Vilnius utcái szeptember végénForrás: AFP/Ludovic Marin

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Cipruson

A csütörtökön hatályba lépő kijárási tilalom este 23 órától reggel 5 óráig lesz érvényben. Az intézkedés egyelőre november 30-ig lesz hatályban. Cipruson márciusban vezettek be először rendkívüli korlátozásokat, amelyek gyakorlatilag nullára, illetve egy számjegyűre csökkentette a napi új fertőzöttek számát. Az esetszám hirtelen megemelkedése október elején indult meg. Szerdán 166 új fertőzöttet regisztráltak az 1,2 millió lakosú szigetországban. Eddig Cipruson 4934 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 27-en hunytak el a kórban.

Lengyelországban tovább szigorítanak

A szombattól életbe lépő intézkedések keretében a 100 négyzetméternél kisebb területű boltokban 10 négyeztméterenként egy vásárló tartózkodhat, a 100 négyzetméternél nagyobb üzeletekben 15 négyzetméterre juthat egy személy. Az utóbbi előírás a templomokra is vonatkozik.

A szállodák csak a szolgálati céllal utazókat fogadhatják. A bevásárlóközpontokban csupán az élelmiszer-, és illatszerboltok, patikák, állateledelboltok, barkácsáruházak és szolgáltatások üzemelhetnek majd. Hétfőtől az általános iskolák alsó tagozatai is áttérnek távoktatásra, a hagyományos oktatást már korábban felfüggesztő felsőtagozatos osztályok, valamint középiskolák esetében ez az intézkedés egyelőre november 29-ig marad érvényben.

Amennyiben az új fertőzések napi száma 100 ezer lakosra átszámítva meghaladná a 70-75 esetet, szükség lesz teljes nemzeti karanténra, a kijárási tilalomra. A szerdai adatok szerint 100 ezer lakosra átszámítva mintegy 65 esetet jegyeztek.

A kormány járványügyi tanácsadója, Andrzej Horban professzor elmondta: normálisan működő egészségügyi rendszer esetén a koronavírus-fertőzések 1-2 százaléka halálos. Amennyiben azonban a megbetegedések száma túllépné a reálisan megvalósítható segítségnyújtás határait, a halálozási arány 10 százalékosra ugorhat fel.

Ingázók KrakkóbanForrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

Kasztília és Leónban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek csak házhozszállítási szolgáltatásukat működtethetik korlátozás nélkül. Nem nyithatnak ki a bevásárló központok, az edzőtermek se, és a nem profi sporteseményeket szurkolók nélkül lehet csak megrendezni a következő két hétben.

Kantábriában várhatóan már csütörtöktől tilos lesz a tartományon belül a városok és települések közötti szabad közlekedés. Az éttermekben, kávézókban pedig csak a teraszokon folytatódhat a vendéglátás. Galicia hét városában és 53 településén péntektől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, a mozikban és színházakban korlátozzák a közönség létszámát, továbbá megtiltják a csoportos sporttevékenységeket. Az intézkedések a lakosság 60 százalékát érintik.

Asztúria önkéntes lakhelyelhagyási korlátozásra kéri lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az északi tartomány a hét elején kezdeményezte a spanyol központi kormánynál, hogy az érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjeszthesse egész napra. Hasonló kérést fogalmazott meg a két észak-afrikai spanyol autonóm város Melilla és Ceuta is.

Az elmúlt 24 órában kilencezer új esetet igazoltak a szűrővizsgálatok. A járvány kezdete óta több mint egymillió 280 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma 888-nal nőtt egy hét alatt és összesen már meghaladta a 38 ezret.

Madridban ételadományt osztanakForrás: Anadolu Agency via AFP/Burak Akbulut

Montenegróban bezárják az iskolákat és a vendéglátóhelyeket

A montenegrói fővárosban, valamint a nagyobb városokban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket és az iskolákat, valamint betiltották a tömeges rendezvényeket. Az intézkedés először csak két hétig lesz érvényben Podgoricában, Budván, Cetinjében és Ulcinjban, ha szükséges, a kormány 14 múlva meghosszabbítja, vagy más településekre is kiterjeszti.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szerdáról csütörtökre 6801-re nőtt az igazolt fertőzöttek és 83-mal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2412-vel 53 495-re, Koszovóban 546-tal 21 545-re, Észak-Macedóniában 1192-vel 35 107-re, Montenegróban 874-gyel 20 478-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1777-tel 55 501-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hattal 850-re, Koszovóban kilenccel 714-re, Észak-Macedóniában huszonkettővel 1071-re, Bosznia-Hercegovinában negyvenkettővel 1358-ra, Montenegróban pedig néggyel 326-ra nőtt.

Bulgáriában elrendelték koronavírus-osztályok létrehozását a nagyobb kórházakban

Az utóbbi egy napban 4041 új fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, közülük több mint 1600-at a fővárosban, Szófiában. Több, súlyos tüneteket mutató pácienst nem tudtak befogadni a kórházak. Egy férfi a mentőkocsiban hunyt el, mivel a kórházak megtagadták a felvételét, míg egy másik beteget olyan egészségügyi intézménybe szállítottak, amely nem rendelkezett a kezeléséhez szükséges felszerelésekkel és ezért vesztette életét.

Több kórházban is hiány van egészségügyi dolgozókból, az intézmények önkénteseket keresnek. Ezzel párhuzamosan szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseket vezettek be Bulgáriában a koronavírus-járvány feltartóztatására. A többi között elrendelték a maszkok köztéri viselését, illetve korlátozásokat vezettek be az éttermekben és szórakozóhelyeken.

Távolságtartó esemény SzófiábanForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Az oktatási minisztérium a távoktatásra történő átállást fontolgatja, miután az egyetemek és főiskolák már egy hete ilyen rendben működnek. Az országban eddig 623 diák és 859 tanár fertőződött meg a vírussal. A csaknem 7 millió lakosú Bulgáriában a járvány megjelenése óta 60 537 fertőzöttet azonosítottak, s közülük 1412-en hunytak el a kórban. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 37 581 - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek