Itt mérték most a legmagasabb, 54,4°C fokos hőmérsékletet a Földön

A megbízhatóan feljegyzett adatok szerint a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban mérték most a legmagasabb hőmérsékletet a Földön, 54,4°C fokot. A felvételt az Egyesült Államok Nemzeti Időjárási Szolgálata is leellenőrzte. Az USA nyugati partját elérő hőhullám miatt az előrejelzések szerint a hőmérséklet ezen a héten csúcsosodik ki. A perzselő körülmények kétnapos áramszünethez vezettek Kaliforniában, miután egy erőmű szombaton meghibásodott.

A Death Valley RoadForrás: My pictures are CC0. When doing composings/Pixabay

Brandi Stewart öt éve él és dolgozik a Death Valley Nemzeti Parkban. Elmondása szerint augusztusban sok időt tölt a beltéri helyiségekben, mert a szabadban elviselhetetlenek a körülmények. "Amikor kint sétálsz, az olyan érzés, mintha hajszárítókkal fújnának az arcodba" – mondta.

A vasárnapi hőmérsékleti rekordot a Death Valleyben található Furnace Creekben rögzítették.

Ezt megelőzően a Földön a megbízhatóan rögzített legmagasabb hőmérséklet (54 °C) volt - szintén a ugyanitt, 2013-ban. A jelenlegi hőhullám Arizonától délnyugatra terjed ki, a parttól egészen Washington államig. A csúcspontja várhatóan kedden tetőzik, majd a hét további napjain csökkenni fog. A magas hőmérsékelt azonban még legalább további 10 napig folytatódik.

Az Egyesült Államok közegészségügyi szervezete, a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a hőhullámok eddig átlagosan több embert öltek meg, mint az ország bármely szélsőséges időjárási eseménye.

A hőhullámok azonnali hatása az emberi testre hőgörcsökkel, kiszáradással és akár halálos hőgutával is járhat.

A szélsőséges hő azonban súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi problémákkal élőket, ideértve a légzőszervi betegségekkel, a szívbetegségekkel és a vesebetegségekkel küzdőket – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A forró időjárás az infrastruktúrát is befolyásolhatja. A hálózatok feszültsége és az áramszünetek mellett a szélsőséges hő sújthatja a közlekedést, megolvadhatnak az utak, és az autók belseje veszélyes szintre hevülhet. A hőhullámok súlyos hatással lehetnek a mezőgazdaságra is – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek