Ezekben az országokban hozták a legelképesztőbb intézkedéseket a koronavírus miatt

A világ minden országa példátlan lépéseket tesz a koronavírus terjedésének megakadályozására. Íme, a legszokatlanabb szabályozások, amelyeket az országok vezetői hoztak meg a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

1. Panama

A közel 1000 fertőzöttel rendelkező közép-amerikai ország szigorú karanténintézkedéseket hirdetett, melynek része, hogy az embereket nemük szerint is elkülönítik.

Kolumbiában nemek szerint különítették el a sétáló embereketForrás: Warren Price Photography/Shutterstock

Szerdától kezdve a férfiak és a nők csak két-két órára, és különböző napokon hagyhatják el otthonaikat. Vasárnap senki sem mehet ki. "Ezzel a szigorú karanténnal az emberek életét szeretnénk megmenteni." - mondta Juan Pino biztonsági miniszter egy sajtótájékoztatón.

2. Kolumbia

Néhány kolumbiai városban az emberek a személyi azonosító számuk utolsó száma alapján hagyhatják el az otthonaikat. Például Barrancabermejánál a 0, 7 vagy 4 végű személyi azonosító számmal rendelkezők hétfőn léphetnek utcára, míg azok, akiknek az azonosító száma 1, 8 vagy 5, kedden mehetnek ki. Bolívia is hasonló megközelítést javasol.

3. Szerbia

Szerbia kutyasétáltatási időszakot szabott meg naponta 20:00 és 21:00 óra között, de ezt a szabályt azóta már visszavonták a kutyatulajdonosok tiltakozásának hatására.

4. Fehéroroszország

Alekszandr Lukasenko, belorusz elnök a koronavírus kitörésével kapcsolatos kijelentései igencsak megdöbbentik a lakosokat. Egy beltéri jégkorong-mérkőzésen például azt mondta egy riporternek, hogy nem jelent gondot a tömeges részvétel, mert a stadion hidege megakadályozza a vírus terjedését.

"Itt nincsenek vírusok" - mondta Lukasenko. "Ugye nem látta, hogy körülöttünk repülnének? Én sem látom őket! Ez egy hűtőszekrény. A sport és a jég, ami hűt, a legjobb vírusölő!"

 

Minderre temrészetesen semmilyen bizonyíték nincs, a vírusok pedig nyilvánvalóan nem láthatók szabad szemmel, de Európa nagy részével ellentétben Fehéroroszország nem is korlátozta a sporteseményeket.

Lukasenko ugyanakkor nemcsak a hidegben, hanem a melegben is bízik, mert a szaunát is említette a megelőzés lehetséges formái között (ami teljesen ellentmond a szakemberek tanácsainak), ahogyan a vodkaivást is. 

5. Svédország

A világ legtöbb országával ellentétben Svédország nem kapkodott a karanténnal, annak ellenére sem, hogy közel 4500 megerősített esetet szűrtek ki az északi országban. A kormány azt reméli, hogy az emberek észszerűen viselkednek, és bízik benne, hogy helyesen járnak el.

A svéd parlament ülésterme, ahol úgy dönöttek, nem hoznak különsebb korlátozó intézkedéseketForrás: Self-taken, saját készítésű fotó, CC BY-SA 3.0/Wikipedia

A több mint 50 fős összejöveteleket ugyan betiltják vasárnaptól, de a 16 év alatti gyermekeknek továbbra is kell iskolába járniuk. A kocsmák és éttermek is nyitva tartanak, és sok ember továbbra is a szokásos módon találkozik. A stratégia megosztja a véleményeket itthon és külföldön egyaránt, de csak az idő fogja megmutatni, hogy a svédek megközelítése mennyire vált be.

6. Malajzia

Malajziában sokaknál kiverték a biztosítékot a kormány plakátjai, amelyek a feleségeket célozzák meg. Azt javasolják nekik, hogy öltözzenek fel szépen, viseljenek sminket, és ne háborgassák férjeiket az ország részleges elzárása során. A kormány végül kénytelen volt bocsánatot kérni, és gyorsan eltávolítani az ominózus üzeneteket, miután a közösségi médiában számos kritika érte azokat.

7. Ausztria

Míg az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges embereknek csak akkor kell arcmaszkokat viselniük, ha betegeket gondoznak, Ausztria kötelezővé tette a maszkviselést a szupermarketekben. Az új szabályokat Sebastian Kurz kancellár vezette be, és mától lépnek hatályba. Noha Ázsia számos részén a maszk gyakori látvány, Ausztria csak a negyedik európai ország, amely kötelezi a maszkok nyilvános használatát - a Cseh Köztársaság, Szlovákia, valamint Bosznia és Hercegovina után – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek