Döntöttek a koronavírussal sújtott óceánjárók sorsáról

Négy ember halt meg a Zaandam nevű luxushajón, amely két hete sodródott az óceánon. A fedélzeten britek, kanadaiak és ausztrálok utaznak, sajnos a holttestek társaságában. A halottakon kívül több tucat ember szenved influenzaszerű tünetekkel. A Rotterdam nevű óceánjáró is tele van betegekkel, és szintén engedélyre várt, hogy kiköthessen a floridai Fort Lauderdaleben. A Zaandam több mint két hete rótta az óceán habjait, miután több latin-amerikai ország megtagadta a kikötését – írja a The Guardian.

A Zaandam egy sokkal vidámabb útjakorForrás: Barek/Wikipedia

A floridai kormányzó, Ron DeSantis és néhány magas rangú vezető eddig aggodalmát fejezte ki a hajók kikötésének engedélyezésével kapcsolatban. Az Egyesült Államok elnökével folytatott beszélgetést követően viszont a kormányzó felajánlotta a támogatását. 

Donald Trump ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államoknak segítséget kell nyújtania a Florida felé közeledő, két, koronavírus által sújtott hajónak. Az elnök figyelmeztette a kormányzót, hogy még több utas halhat meg a fedélzeten, ha a hajók továbbra is az óceánon sodródnak.

A baloldali hajó a RotterdamForrás: (c) Barry Eagel/Wikipedia

Az MTI híradása szerint ma több amerikai televízió is meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a hajók kiköthetnek, de az utasok egy része nem szállhat partra. Az utasok sorsáról szóló információk azonban ellentmondásosak. Az NBC televízió azt jelentette, hogy csak a Covid-19-ben szenvedő utasok nem szállhatnak partra, míg a Fox televízió úgy tudja, hogy egyelőre egyetlen utas sem szállhat partra.

A hajókon több mint 230 ember a koronavírus-fertőzés enyhébb jeleit mutatja, nyolc utason ki is mutatták a vírus okozta betegséget, és az elmúlt napokban négyen haltak meg.

A Zaandam 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A hajó hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este ért Fort Lauderdale közelébe. A múlt héten a hajótársaság mentőhajót küldött, és a Rotterdam nevű hajóra 400 utast menekítettek át. Az ott elvégzett vírustesztek mindenkinél negatív eredményt mutattak.

A hajókat üzemeltető tásaság, a Holland America Line szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy az egészségügyi irányelveket betartva, amint szárazföldre lépnek az utasok, ők hazaszállítanák őket, nagyrészt charterrepülőkkel. Körülbelül összesen 10 vendégnek azonnali ellátásra lenne szüksége már a parton, 45 enyhe betegséggel küzdő utasnak pedig a fedélzeten kellene maradnia a legénységgel. Fort Lauderdale polgármestere, Dean Trantalis, korábban attól tartott, hogy a hajó utasai megnövelik a város koronavírussal szembeni terheit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek