Egy spanyol erődváros elvágta magát a világtól és a koronavírustól

A dél-spanyolországi Zahara de la Sierra erődváros – amit az ellenségekkel szembeni védekezés céljából építettek az 1800-as évek elején – újra felbecsülhetetlen értékű hellyé vált. Március 14-én Zahara elvágta magát a külvilágtól, amikor a koronavírus terjedni kezdett Spanyolországban. A 40 éves polgármester, Santiago Galván úgy döntött, hogy lezárja mind a négy városba vezető utat, amikor Spanyolország vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt – írja a CNN.

Zahara de la Sierra ezúttal egy újkori ellenségtől, a koronavírustól védi magátForrás: Lesamourai/Wikipedia

Zahara 1400 lakosa között nem találtak egyetlen koronavírusos esetet sem. "Több, mint két hét telt el, és azt hiszem, ez jó jel" – mondta Galván a CNN-nek. A polgármester drasztikus lépései a helyiek érdekében történtek, ugyanis Zahara lakosainak csaknem egynegyede 65 évesnél idősebb, közülük több mint 30 lakos egy idősek otthonban él.

A közeli városokban és falvakban számos koronavírusos fertőzöttet és halálesetet jelentettek.

Zahara fehér házai és keskeny utcái egy meredek domboldalon kapaszkodnak egy óra autóútra Sevillatól. A város népszerű úti cél a világ minden tájáról érkező turisták számára. Galván szerint az első napokban francia és német turistákat kellett elküldeniük, akik nem tudtak az önkormányzat intézkedéseiről.

A város a turisták népszerű úti célja, most azonban senki nem léphet ide beForrás: El Pantera/Wikipedia

A város négy bejáratát blokkolták, és csak egy maradt, ahol egy személyzettel ellátott ellenőrző pontot alakítottak ki, és a járműveket fertőtlenítővel lepermetezik.

További egészségügyi óvintézkedéseket is bevezettek Zaharában. "Minden hétfőn és csütörtökön 17. 30-kor kb. 10 emberből álló csoport járja az utcákat, hogy fertőtlenítsék a várost, az utakat, a közterületeket és a házakat" – mondja Galván.

A festői tájba csodálatosan beleillszkednek a város fehérre mázolt házacskáiForrás: Tango7174/Wikipedia

Egy 48 éves helyi lakos, Auxi Rascon azt mondja, büszke arra, hogy a város gyorsan reagált. A kézbesítési szolgáltatás megszervezése mellett a Zaharilla női egyesület gondozza azokat az idős embereket, akik nem tudnak maguknak főzni (az ételeket a bejárati ajtóknál hagyják), és az alapvető javításokban is segítik őket.

Létrehoztak egy Facebook oldalt, ahova régi fényképeket tesznek fel. Luisa Ruiz Luna, a kezdeményezés ötletgazdája szerint ez jó módszer arra, hogy a külföldön élő zaharai lakosok kapcsolatba léphessenek velük. A városban két autót felszereltek hangszórókkal és lámpákkal, a gyerekek pedig kijönnek az erkélyekre és onnan élvezik a zenét, mesélte a polgármester.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek