A legeldugottabb helyekre is beférkőzik a koronavírus

Már a legeldugottabb helyekre is elért a koronavírus, tegnap az amazonasi esőerdő mélyén élő Kokama törzs egyik tagjánál mutatták ki a betegséget.

Az erdő mélyén élő törzseket is veszélyezteti a koronavírus - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Gustavo Frazao

Az amazonasi esőerdő mélyén élő Kokama törzs tagjai közül egy húsz éves lánynál diagnosztizálták a betegséget. Ez az első ilyen eset Brazília több mint 300 törzse közül.

Az első megerősített koronavírusos eset amazonasi őslakosok között azt mutatja, hogy a legeldugottabb helyekre is eljut a világjárvány.  

Az őshonos családot Santo Antônio do Içá településen tesztelték, a kolumbiai határ közelében, ahol eddig négy vírusos esetet rögzítettek. Mint kiderült, a betegek közé tartozott a brazil orvos is, aki korábban a törzs tagjait tesztelte. A fertőzött orvossal érintkező további 12 páciens és a 15 vele dolgozó egészségügyi személyzet szerencsére nem kapta el a fertőzést.

Az orvos mostanra visszatért a tikunas indiánok közé, akik az Amazon felső folyásánál a kolumbiai és a perui határ közelében élnek. A törzs hozzávetőleg 30 000 főt számlál.

Az egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a terjedő vírus halálos lehet Brazília 850 000 fős őslakosának, akiket évszázadok óta kivannak téve az európaiak által terjesztett betegségeknek, a maláriától az influenzáig.

Sokan attól tartanak, hogy az elszigetelt emberek nem állnak készen szembenézni a járvánnyal, ezért most lépéseket tesznek a katasztrófa elkerülése érdekében, azaz jobban odafigyelnek az egészségügyi ellátásukra - írja a szerb 021.rs portál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek